آزمون داوری و میانجیگری یک فرآیند ارزیابی است که برای سنجش دانش و مهارتهای افراد در زمینه حل و فصل اختلافات از طریق داوری و میانجیگری طراحی شده است. این آزمون به ویژه برای کسانی که علاقهمند به فعالیت در حوزه حقوقی، مشاوره و مدیریت منازعات هستند، اهمیت بالایی دارد. برای آگاهی از جزئیات این آزمون در ادامه این مطلب با تیم ایران عرضه همراه باشید.
آشنایی با ساختار آزمون داوری و میانجی گری
آزمون داوری و میانجی گری به منظور جذب داوران و میانجی گران مورد نیاز شوراهای حل اختلاف کشور، زیر نظر مرکز توسعه حل اختلاف انجام می شود. دفترچه این آزمون در سال 1402 منتشر گردید ولی برگزاری آزمون به تعویق افتاد. جهت اطلاع از جدیدترین خبرهای این آزمون به صفحه اخبار آزمون داوری و میانجیگری در بخش صفحات مرتبط مراجعه نمایید. لامز به ذکر است به قبولین این آزمون پروانه داوری یا پروانه میانجی گری اعطا خواهد شد و جنبه استخدامی ندارد.
مشاغل این آزمون شامل داور عمومی، داور تخصصی خانواده و میانجی گر میشود. داوطلبان برای جهت شرکت در این آزمون، باید شرایط عمومی و اختصاصی مندرج در دفترچه این آزمون را داشته باشند. جهت اطلاع دقیق تر از شرایط ثبت نام، به دفترچه راهنمای این آزمون مراجعه نمایید.
تفاوت داوری و میانجی گری
دو شغل داوری و میانجی گری شباهت ها و تفاوت هایی باهم دارند. چندین تفاوت میان فرایند داوری و میانجیگری به شرح زیر می باشد:
- داور حق صدور رای دارد و این رای الزام آور است.در حالی که میانجی گر رای صادر نمی کند و فقط با برگزاری جلسات متعدد سعی می کند تا طرفین را به صلح و سازش نزدیک کند.
- داوری فرآیندی رسمیتر است و معمولاً قوانین و مقررات خاصی برای آن تعریف شده است. ولی میانجیگری فرآیندی انعطافپذیر و غیررسمیتر است و بیشتر به ایجاد توافق دوستانه میان طرفین تمرکز دارد.
- در میانجیگری برخلاف داوری حضور شهود در جلسه مجاز نیست. اما استناد به شهود ممکن است. اما در داوری شهود در جلسه حاضر می شوند.
- در داوری نتیجه قطعی است و طرفین ملزم به پذیرش آن هستند اما در میانجی گری نتیجه اختیاری است و تنها زمانی اعتبار دارد که طرفین توافق کنند.
بین این دو شغل شباهت هایی نیز وجود دارد مثلا، هر دو روش به دنبال حل و فصل اختلافات بدون نیاز به مراجعه به دادگاه هستند. در مقایسه با دعاوی قضایی، داوری و میانجیگری به طور قابل توجهی سریعتر و ارزانتر هستند. در هر دو روش، فرد یا افراد مسئول رسیدگی (داور یا میانجیگر) نقش بیطرف دارند و در تصمیمگیری جانبداری نمیکنند.
جمع بندی:
آزمون داوری و میانجیگری فرصتی طلایی برای افرادی است که میخواهند در حوزه حقوقی فعالیت کنند و مهارتهای خود را در حل و فصل اختلافات تقویت نمایند. با آمادهسازی مناسب و استفاده از منابع صحیح، شما میتوانید در این آزمون موفق شده و مسیر شغلی خود را متحول کنید. جهت بررسی منابع و نمونه سوالات آزمون داوری و میانجی گری که توسط تیم ایران عرضه تهیه و تنظیم شده است، میتوانید از لینک های مندرج در بخش زیر استفاده نمایید.