آشنایی با دوره تعمیرکار کولر آبی سازمان فنی و حرفه ای

کولرهای آبی یکی از انواع تجهیزات سرمایشی در فصول گرم سال محسوب می‌شوند. تعمیرات و سرویس کولرهای آبی یکی از انواع کارهای فنی است که دوره‌های آموزشی آن در مراکز فنی و حرفه‌ای برگزار می‌شود. با توجه به اهمیت و نقش غیرقابل انکار کولر در فصل گرما، نیاز به نیروی تعمیرکار کولر آبی، روز به روز در حال افزایش است.
ازین رو بسیاری از جوانان به سوی این حرفه گرایش پیدا کرده‌اند. یک تعمیرکار کولر آبی نیاز به آموزش و کسب مهارت دارد تا بتواند در این حرفه مشغول به کار شود. در این مقاله سعی کرده‌ایم به بررسی موضوعات آموزشی در رابطه با مدرک دوره تعمیر کولرهای آبی فنی و حرفه‌ای بپردازیم. اگر مایل به کسب اطلاعات در این‌ مورد هستید توصیه می‌کنیم این مطالب را تا پایان دنبال بفرمایید.

سرویس کولر آبی چگونه است؟

هر ساله با شروع فصول گرم سال، نیاز به راه‌اندازی و سرویس کولرهای آبی زیاد می‌شود. برای سرویس دهی سالانه بهتر است به یک تعمیر کار حرفه‌ای کولر آبی مراجعه کرد تا اگر مشکلی در راه‌اندازی کولر وجود دارد خیلی بهتر شناسایی شود. در واقع منظور از سرویس کولرهای آبی، روغن کاری، شستشو، عوض کردن پوشال‌ها و دیگر کارهای مرتبط با کولر است.
یک تعمیرکار کولر، در مراحل سرویس دهی، بعد از اتمام کار کولر را روشن کرده و تست می‌کند تا اگر عیب و ایرادی دارد برطرف شود یا این که اگر نیاز به تعویض قطعه دارد،‌ آن را تعویض کند. به عنوان مثال، اگر شناور یا همان قطع کن درست کار نکند باید تعویض گردد. بنابراین یک تعمیرکار کولر باید ابتدا با طرز کارکرد کولر آشنایی پیدا کند تا بتواند عیوب آن را برطرف نماید.
یک نکته مهم در سرویس کولر، بررسی موتور یا دینام توسط تعمیرکار است که حتماً باید مورد توجه قرار بگیرد. در بخش زیر در مورد جزئیات بررسی موتور یا دینام، روغن کاری، تنظیم شناور، تعویض پوشال و شستشو توضیح داده خواهد شد.

دانلود سوالات تعمیرکار کولر آبی

1- بررسی موتور یا دینام
در سرویس‌های سالانه یکی از موارد مهم، بررسی عملکرد صحیح موتور کولر است. زیرا ممکن است موتور کولر به خاطر وقفه چند ماهه‌ای که در کار آن افتاده است دچار مشکل شده باشد. برای استفاده مجدد از موتور ابتدا باید به طور کامل روغنکاری شود و تسمه‌ها نیز مورد بررسی قرار بگیرند. تسمه‌ها باید طوری بسته شده باشند که خیلی سفت یا خیلی شل نباشند که باعث ایجاد مشکل در چرخه دینام شوند. بعد از بررسی‌های لازم در مورد موتور کولر می‌توانید اقدام به روشن کردن آن کنید.

2- روغن کاری
روغن کاری نیز یکی از کارهای مهم در رابطه با سرویس کولرهای آبی است. یک تعمیر کار حرفه‌ای برای این کار ابتدا باید برق کولر را قطع کرده سپس پیچ‌های اطراف پمپ کولر را باز کند و آن را از ترمینال کولر جدا کند‌. در مرحله بعد شیلنگ متصل به پمپ کولر را توسط ابزار مخصوص باز کرده و در آخر روغنکاری را انجام دهد.

3- تعویض پوشال
هر ساله بهتر است که پوشال کولر تعویض گردد زیرا بعد از گذشت یک سال از کیفیت و کارایی آن‌ها به میزان زیادی کاسته می‌شود. از دیگر علت‌های تعویض پوشال این است که این پوشال‌ها مراکز تجمع باکتری‌ها و قارچ‌های خطرناک هستند که از طریق هوا وارد خانه‌هایمان می‌شوند و ایجاد حساسیت می‌کنند. برای تعویض پوشال باید اندازه کولر را مدنظر قرار داد و با توجه به آن خرید کرد. در صورتی که قصد ندارید پوشال را عوض کنید بهتر است آن‌ها را به طور کامل شستشو داده تا هر نوع گرد و غبار یا باکتری از آن‌ها خارج شود.

4- تنظیم شناور
شناور کولر آبی یکی از اجزای مهم در فرآیند قطع آب کولر است. در واقع شناور با سنجش حجم و میزان آب مورد نیاز کولر از سر ریز شدن آب کفی جلوگیری می‌کند. یعنی بعد از پر شدن محفظه از ورود آب به داخل کولر جلوگیری کرده و آن را قطع می‌کند. به همین دلیل در هنگام سرویس کولر حتماً باید شناور را‌ چک کرد تا از سالم بودن آن مطمئن شوید. اگر شناور به طور صحیح تنظیم شده باشد باید یک سانتی‌متر پایین‌تر از سطح شیر مخصوص تخلیه کف، قرار گرفته باشد.

5- شستشوی کولر
بعد از این که تعمیرکار، کارهای ذکر شده در بالا را انجام داد و از سالم بودن کولر مطمئن شد نوبت به شستشوی کولر می‌رسد. برای این کار ابتدا باید دریچه کف کولر را باز کرده تا آب حاصل از شستشو از کف خارج شود. اگر کف کولر دارای جرم است باید با استفاده از جرم گیر مناسب آن‌ها را برطرف کرد. در این مرحله همچنین دیوارهای اطراف پوشال‌ها را شستشو داده و تمیز می‌کنند.

طرز کار کولر آبی

فرآیند اصلی تولید سرما در کولر از طریق تبخیر آب است که باعث خنک شدن هوا می‌شود؛ به این فرآیند سرمایش تبخیری گفته می‌شود. می‌توان گفت عملیات خنک سازی در کولرهای آبی کاملاً متفاوت از دیگر انواع سیستم‌های تهویه مطبوع است که از طریق سیکل‌های تبرید فشرده‌سازی بخار، کار می‌کنند.
در فرآیند سرمایش تبخیری، مقدار زیادی از گرمای هوا جهت عملیات تبخیر توسط آب جذب می‌شود. با استفاده از این روش دمای هوای خشک و گرم با انتقال فاز آب مایع به بخار آب، به طور محسوسی کاهش پیدا می‌کند. این روش دمای هوا را به مقدار قابل توجهی کاهش می‌دهد در حالی که نسبت به دیگر وسایل سرمايشی مانند یخچال، انرژی کمتری مصرف کرده است. از مزیت‌های این روش میزان رطوبتی است که در هوای سرد وجود دارد و باعث تهویه هوا نیز می‌شود.

قطعات و اجزای تشکیل دهنده کولر آبی

یک کارآموز دوره تعمیرکاری کولر قبل از این که در مورد تعمیر کولر آموزش ببیند باید با قطعات و اجزای آن آشنا شود. قطعات کولرهای آبی از لحاظ نوع انرژی به سه بخش الکتریکی، مکانیکی و ثابت تقسیم‌بندی می‌شوند. هر کدام از این سه قسمت شامل موارد زیر است.
● الکتریکی: این بخش، از کلید قطع و وصل کولر، پمپ آب، موتور کولر و وصل جریان برق تشکیل شده است.
● مکانیکی: این قسمت شامل شناور، تسمه،‌ توربین هوا و فولی است.
● ثابت: اجزای ثابت از دریچه، پوشال، شیر تخلیه و شبکه‌ی آبرسانی تشکیل شده است.

تعمیر کولر آبی در چه مواردی صورت می‌گیرد؟

درخواست تعمیر کولرهای آبی می‌تواند به دلایل مختلفی صورت بگیرد. از مهم‌ترین عوامل تعمیر کولر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

دانلود سوالات گروه تاسیسات

1- بوی بد کولر
گاهی اوقات کولر در هنگام کار کردن بوی نامطبوعی از خود ساطع می‌کند. این بوی بد می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی مانند کهنه بودن پوشال‌ها، باقی ماندن آب در تشتک، نصب کولر در مکانی نامناسب و استفاده از روغن نامرغوب در موتور کولر باشد. برای خوشبو کردن هوای کولر می‌توان از خوشبو کننده‌هایی مانند شیشه شورها استفاده کرد.

2- عدم تولید هوای خنک توسط کولر
یکی از دلایل عمده حضور تعمیرکار در محل نصب کولر می‌تواند ناشی از تولید هوای گرم توسط کولر باشد. خنک نبودن هوای کولر می‌تواند به دلیل کمبود یا نبود آب کافی در کفی کولر باشد که باعث خشک شدن‌ پوشال‌ها می‌شود. خراب بودن پمپ‌ آب نیز از انتقال آب به درون کولر جلوگیری می‌کند. یکی دیگر از علت‌های خنک نبودن هوای کولر می‌تواند پاره بودن پارچه برزنتی باشد که به دور کانال کشیده شده است. در این صورت باد کولر از آنجا به بیرون رفته و وارد کولر نمی‌شود.

3- سوراخ بودن یا پوسیدگی کفی کولر
املاحی که در آب وجود دارد در صورت ماندگاری طولانی در کفی، باعث پوسیدگی یا سوراخ شدن آن می‌شود. برای جلوگیری از بروز این مشکل بهترین راه حل، عایق کردن کولر آبی است. با استفاده از روش‌های مختلف می‌توان کفی کولرها را عایق کرد. اگر پوسیدگی با استفاده از روش کفی درست نشد باید کفی کولر تعویض شود. زیرا در صورت استمرار پوسیدگی، احتمال وجود هوای گرم به دلیل نبود آب در کولر زیاد است.

4- سوختن پمپ آب
یکی از دلایل عمده مراجعه به تعمیرکار کولر، سوختن پمپ آب است. از مهم‌ترین دلایل سوختن پمپ می‌تواند گرفتگی در مسیر آب به پمپ، عدم روغنکاری به موقع و کثیف بودن‌ پوشال‌ها باشد. بنابراین اگر کولر به موقع سرویس شود از سوختن پمپ جلوگیری می‌شود. نکته مهمی که در مورد پمپ باید رعایت شود این است که همواره توجه شود واتر پمپ در سبد مخصوص خود قرار گرفته باشد تا دیگر اجسام خارجی به آن وارد نشود.

5- پاره شدن تسمه کولر
از دلایل عمده پاره شدن تسمه‌ها می‌تواند سفت یا شل بستن آن‌ها باشد. کهنه بودن و فرسودگی تسمه‌ها نیز یکی دیگر از عوامل پاره شدن آن‌ها است. در صورت شنیدن یک صدای ناخوشایند در کولر فوراً تسمه‌ها را چک کنید. بنابراین با مشاهده هر گونه مشکل در تسمه‌ها نیاز به حضور تعمیر کار کولر بیشتر می‌شود.

جمع‌بندی

کولرهای آبی یکی از انواع وسایل سرمایشی پرکاربرد در فصول گرم سال هستند. برای این که این کولرها دارای عمر مفید طولانی باشند نیاز به سرویس هر ساله و تعمیر به موقع دارند. برای این کار مراجعه به یک تعمیر کار کولر ضروری است.‌ برای فعالیت در حوزه تعمیرکاری کولر، باید در دوره‌های آموزشی تعمیرکاری کولر زیر نظر سازمان فنی و حرفه‌ای شرکت کنید تا مهارت‌های لازم را در این زمینه به دست آورید‌.
در این مقاله به بررسی کلیه آموزش‌های لازم این دوره پرداخته شد. به طور کلی مهارت‌های این دوره شامل تعمیر موتور، پمپ، تسمه و دیگر قطعات جانبی کولر است. سرویس کولرهای آبی نیز به صورت شستشوی کفی کولر، تعویض پوشال‌ها، روغنکاری و… است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا