دانلود رایگان مقاله تاثیر کشت قارچ ریزوپوس اوریزا به سبوس برنج در کسر چربی

عنوان فارسی
تاثیر کشت قارچ ریزوپوس اوریزا به سبوس برنج در کسر چربی: اسیدهای چرب و فسفولیپیدها
عنوان انگلیسی
Influence of cultivation Rhizopus oryzae on rice bran on lipid fraction: Fatty acids and phospholipids
صفحات مقاله فارسی
0
صفحات مقاله انگلیسی
5
سال انتشار
2016
نشریه
الزویر - Elsevier
فرمت مقاله انگلیسی
PDF
کد محصول
E2290
رشته های مرتبط با این مقاله
شیمی، مهندسی کشاورزی و زیست شناسی
گرایش های مرتبط با این مقاله
بیوتکنولوژی
مجله
بیوکاتالیزها و بیوتکنولوژی کشاورزی - Biocatalysis and Agricultural Biotechnology
دانشگاه
تجهیزات آزمایشگاهی، علوم مایکوتوکسین و مواد غذایی، دانشکده شیمی و مواد غذایی، دانشگاه فدرال ریو گراند، برزیل
کلمات کلیدی
زیست توده، کروماتوگرافی گازی، فسفر معدنی، چربی
چکیده

ABSTRACT


The aim of this study was to evaluate changes in the lipid fraction of rice bran after cultivation with Rhizopus oryzae. The content of lipids, phospholipids and fatty acid profile, besides the three phosphorus forms were regularly analyzed during the cultivation time. The total lipids from cultivated rice bran increased from 16.2% to 19.0% in the range between 0 h and 60 h of cultivation and phospholipid contents were increased 29% after 12 h of cultivation. In the control sample, linolelaidic, oleic and palmitic acids prevailed, with a decrease in oleic (15.5%) and increase in linolelaidic (11.9%) at 84 h of cultivation. In the same range the essential fatty acid (ω6 and ω3) increased from 44.5% to 50.4%. The inorganic phosphorus increased from 12 h cultivation and it reached content more than the organic with 36 h. This study showed that the cultivation with Rhizopus oryzae on rice bran can be applied to change the essential fatty acids profile and phospholipids.

نتیجه گیری

4. Conclusion The cultivation process in solid state increased total lipids and phospholipids and it can be applied for decreasing saturated FAs in 6.2% and increase of 13% in unsaturated FAs, as well as for reducing organic phosphorus in 45.7% and increase inorganic from 8% to 70% in the end of cultivation.


بدون دیدگاه