در جامعه تکنولوژی و ارتباطات، برای کار کردن در هر ارگان و شرکتی اولین مهارتی که باید در رزومه افراد وجود داشته باشد، داشتن مدرک ICDL است. مدرک ICDL نوعی گواهینامه فنی و حرفهای جهت آشنایی و مهارت کار کردن حرفهای با کامپیوتر است.
این مدرک از لحاظ میزان مهارت، به دو درجه 1 و 2 تقسيم میشود. در دوره ICDL کارآموز از مبتدی گرفته تا حرفهای، به طور کامل آموزش میبیند. کسانی که موفق به گرفتن این مدرک شوند به راحتی میتوانند کارهای خدماتی کامپیوتر را انجام دهند. این مدرک زیر نظر سازمان فنی و حرفهای با شرکت در دورههای آموزشی و قبولی در آزمون گرفته میشود. در این مقاله به بررسی جزئیات مسائل آموزشی کامپیوتر در دوره ICDL فنی و حرفهای پرداخته شده است.
دوره ICDL فنی و حرفهای
این دوره در واقع پیشنیاز دیگر دورههای حرفهای در کامپیوتر است. در واقع برای گذراندن دورههای حرفهای مانند اتوکد، تری دی مکس، گرافیک، انیمیشن، برنامه نویسی و … ابتدا باید دوره ICDL را فرا گرفت. برای شرکت در دوره ICDL کلاسهای خصوصی و عمومی زیادی وجود دارد که البته با شرکت در کلاس آموزشگاههای خصوصی میزان کیفیت یادگیری بالا میرود. به طوری که بعد از گذراندن این دوره میتوانید با اعتماد به نفس و مهارت بالا وارد بازار کار شوید.
دورههای هفتگانه ICDL
دوره ICDL شامل هفت مرحله از آموزشهای مربوط به کامپیوتر است. این هفت مرحله شامل مبانی کامپیوتر، ویندوز، اینترنت، ورد، اکسل، اکسس و پاور پوینت است. در زیر به طور جداگانه به تشریح هر کدام از این مراحل پرداخته خواهد شد.
1- مبانی کامپیوتر
مبانی کامپیوتر به مفاهیم اولیه و ساده در مورد اجزای سخت افزاری کامپیوتر اطلاق میگردد. این مفاهیم شامل تعاریف، ویژگیها، محدودیتها، مقایسه و مزایای فناوری اطلاعات است. بنابراین اولین پل برای ورود به دنیای کامپیوتر و اینترنت دانستن مبانی کامپیوتر است. در مبانی کامپیوتر، مفاهیم شبکههای کامپیوتری، معماری و سیستمهای اطلاعاتی، انواع توپولوژی شبکه و ساختار آنها، پروتکل tcp و کاربرد آن، مروری بر سیستم عامل و ویژگیهای آن مورد بررسی قرار میگیرد.
2- ویندوز
بعد از درک مبانی کامپیوتر، نوبت به آشنایی با سیستم عامل ویندوز میرسد. این سیستم عامل یکی از رایجترین و محبوبترین سیستم عاملها محسوب میشود. ویندوز در فارسی به معنی پنجره است. حال برای این که بدانید چرا نام سیستم عامل بر روی آن گذارده شده است حتماً ادامه مطالب را دنبال کنید.
علت این نامگذاری حالت مستطیلی شکل صفحه نمایش ویندوز است که پنجرهای رو به دنیای ارتباطات و تکنولوژی برای ما باز میکند. علت دیگر نامگذاری، باز شدن پنجرههای زیادی از نرمافزارهای مختلف در داخل آن است. در واقع مایکروسافت ویندوز، نرم افزاری است که دیگر نرم افزارها در داخل محیط آن میتوانند کار کنند. از وظایف اصلی ویندوز کنترل کردن نرمافزارهای دیگر، بررسی سختافزارهای جدید و اجرای برنامهها است. هماهنگی بین سخن افزار و نرمافزار نیز بر عهده هسته مرکزی سیستم عامل ویندوز است. نکته قابل توجه در مورد ویندوز این است که هر ساله نسخههای ویندوز آپدیت شده و نسخه جدیدتر آن به بازار میآید.
3- اینترنت
اینترنت به یک شبکه گسترده از کامپیوترهای متصل به هم، در سراسر دنیا گفته میشود. در این شبکه، از مجموعه پروتکل اینترنت برای ارتباط بین کامپیوترها در هر نقطه از دنیا استفاده میشود. شبکه اینترنت به صورت دانشگاهی، تجاری، دولتی، عمومی و خصوصی در مقیاسهای کوچک تا جهانی ارائه میشود. این شبکهها توسط آرایهای عظیم از فناوریهای شبکه بندی الکترونیکی، وایرلس و نوری به هم وصل شدهاند.
امروزه سیستمهای دولتی، مراکز علمی و تحقیقاتی برای آموزش، پژوهش و خدمات دهی نیاز به شبکه گسترده اینترنت دارند. در شبکه اینترنت هیچگونه نظارت مرکزی بر امور فنی و سیاستهای دسترسی وجود ندارد؛ زیرا هر شبکه خود استاندارهای لازم را تدوین میکند. گروه ویژه مهندسی اینترنت وظیفه ساماندهی پروتکل اینترنت نسخه 4 و همچنین اینترنت نسخه 6 را بر عهده دارند.
4- ورد
نرم افزار ورد نرمافزاری است که اکثر اپراتورهای کامپیوتر کارکردن با آن را فرا گرفتهاند و به نوعی نرم افزار اداری و عمومی نامیده میشود. در واقع این نرم افزار یکی از رایجترین و پرکاربردترین نرمافزارهای کامپیوتری است که از آن برای تایپ فایلهای متنی استفاده میشود. این برنامه یکی از مجموعه نرمافزارهای آفیس است که بسیار مورد استفاده کاربران قرار میگیرد.
در تعریف نرمافزار ورد می توان گفت یک واژه پرداز بسیار قوی است که برای تایپ، ویرایش و طراحی انواع متون کاربرد دارد. در محیط ورد علاوه بر تایپ متن، میتوان کارهایی مانند جدول کشی، وارد کردن تصاویر و اشکال مختلف را انجام داد. نرم افزار ورد اولین بار در سال 1983 به عنوان مالتی تول ورد، در سیستمهای زنیکس و رایانههای شخصی IBM مورد استفاده قرار گرفت.
در آن زمان word برای اجرا در محیط سیستم عامل داس ایجاد شده بود. در سال 1984 با پیشرفت شرکت مایکروسافت، نسخهای دیگر از word مخصوص کامپیوترهای اپل و سیستم عامل مکینتاش نیز وارد بازار نرمافزاری شد. بعدها نسخههای دیگری از آن برای سیستم عاملهای SCO UNIX و اواس 2 و ویندوز 3 نیز به بازار آمد.
دانلود سوالات گروه فناوری اطلاعات
5- اکسل
نرم افزار اکسل نوعی برنامه حسابداری بوده و مهارت کار کردن با آن، لازمه کار حسابداری است. این نرمافزار محصولی دیگر از شرکت مایکروسافت است که با توجه به قابلیتهایی که دارد در دسته برنامههای اداری قرار میگیرد. در تعریف این نرمافزار میتوان گفت یک برنامه صفحه گسترده از یک جدول بزرگ متشکل از سلولها است که دادهها را سازماندهی میکند و باعث راحتتر شدن عملیات ریاضی و حسابداری میشود. این نرمافزار در سیستمهای اندروید، ویندوز، macos و ios قابل اجرا است.
کاربران عزیز میتوانند برای استفاده از نرمافزار اکسل، مجموعه آفیس 365 را دانلود کنند و از مجموعه برنامههای آفیس برخوردار شوند. از مزیتهای استفاده از اکسل این است که کاربر میتواند ظاهر سلول را به دلخواه خودش تغییر داده و محدودیتهای دسترسی به سلول را نیز فراهم کند.
6- اکسس
نرم افزار اکسس نوع پیشرفتهتر اکسل است که برای یادگیری آن نیز مانند اکسل، نیاز به گذراندن دوره ICDL است. کاربرد اکسل بیشتر برای ذخیره لیست سوابق در بایگانی ادارات و شرکتها است. بنابراین اکسس کارآمدتر از اکسل در زمینه سوابق و دادههای پیچیده آماری است.
در نرمافزار اکسس احتمال خطا بسیار کمتر از اکسل است و همچنین این نرمافزار یک بانک اطلاعاتی بزرگ را برای ورود داده فراهم میکند.
این نوع دسترسی سریع به دادهها، باعث صرفهجویی در زمان نیز میشود. در نرم افزار اکسس امکان ایجاد پایگاه داده توسط چندین جدول برای کاربر فراهم میشود. در سازمانهای بزرگ که دارای اطلاعات پیچیده و آماری زیادی هستند از نرم افزار اکسس استفاده میشود. در واقع اکسس به تمام نیازهای یک کاربر در مورد ایجاد پایگاه دادهها پاسخ میدهد.
7- پاور پوینت
پاورپوینت نیز یکی دیگر از نرمافزارهای شرکت مایکروسافت است که در ایجاد و طراحی اسلایدهای مختلف برای نمایش بر صفحه مانیتور کاربرد دارد. یک گرافیست حرفهای باید با طرز کار پاورپوینت آشنایی کافی داشته باشد تا بتواند از پس کارهای گرافیکی و طراحی برآید. فایلهایی مانند کاتالوگهای الکترونیکی، تبلیغات برند و محصولات شرکتها و انواع و اقسام برنامههای تبلیغاتی با پاورپوینت امکانپذیر است.
تاریخچه استفاده از پاورپوینت مربوط به سال 1987 است که توسط شرکتی در سانی ویل کالیفرنیا مورد استفاده قرار گرفت. بعدها شرکت مایکروسافت این امتیاز را به قیمت 14 میلیون دلار از آن خود کرد و نام آن را به پاورپوینت نسخه 2 تغییر داد. در سالهای بعد نسخههای جدیدتری از این نرم افزار توسط شرکت مایکروسافت وارد بازار شد.
راهنمای ثبت نام آزمون فنی و حرفه ای
جمعبندی
امروزه آشنایی با کامپیوتر و خدمات مرتبط با آن لازمه مشغول شدن در همه کارهای شرکتی و دولتی بوده که یکی از رایجترین و ابتداییترین آموزشهای کامپیوتر، دوره مهارتهای هفت گانه ICDL است. برای آموزش و گذراندن این دوره، میتوان به مؤسسات و آموزشگاههای آزاد، دولتی و همچنین مراکز فنی و حرفهای اشاره کرد. دوره هفتگانه ICDL شامل مبانی کامپیوتر، اینترنت، ورد، اکسل، اکسس و پاورپوینت است که در بالا به هر کدام از این مهارتها اشارهای کوتاه شد. این دوره از لحاظ سطحی نیز به دو سطح 1 و 2 تقسيم شده است و لازم است ابتدا کاربران در سطح 2 آموزش ببینند سپس برای سطح 1 آماده شوند.