آمادگی برای مصاحبه استخدامی آموزش و پرورش

برای پذیرفته شدن در شغل معلمی علاوه بر قبولی در آزمون کتبی، داوطلبان باید در مرحله مصاحبه عمومی و تخصصی استخدامی نیز قبول شوند. در واقع افرادی که در آزمون کتبی استخدامی آموزش و پرورش موفق به کسب نمره قبولی شده‌اند؛ از سوی مراکز سنجش آموزش و پرورش، برای انجام مصاحبه عمومی و تخصصی فرا خوانده می‌شوند.

این افراد باید از قبل برای شرکت در مصاحبه، آمادگی کافی داشته باشند. برای به دست آوردن این آمادگی نیاز به مطالعه و همچنین کسب اطلاعات عمومی است. برای این که بدانید جهت کسب آمادگی در مصاحبه به چه منابعی نیاز دارید، این مقاله را تا پایان مطالعه نمایید. قبل از این که به معرفی منابع مصاحبه و چگونگی برگزاری آن پرداخته شود ابتدا لازم است بدانید که‌ چه کسانی به مصاحبه آزمون استخدامی آموزش و پرورش دعوت می‌شوند.

 

> چه افرادی برای مصاحبه آموزش و پرورش دعوت می‌شوند؟

همان‌طور که در بخش مقدمه اشاره شد، این افراد از بین کسانی که در آزمون کتبی استخدامی آموزش و پرورش موفق به کسب نمره حد نصاب قبولی شده‌اند انتخاب می‌شوند که معمولاً چند برابر ظرفیت پذیرش اعلام شده از سوی آموزش و پرورش است.‌ یعنی کسانی که برای مصاحبه انتخاب می‌شوند علاوه بر قبولی در آزمون، باید تمامی شرایط عمومی و اختصاصی لازم را دارا باشند. تطبیق رشته داوطلب با حیطه شغلی مورد نیاز، بومی یا غیر بومی بودن داوطلب، از ملاک‌های اساسی در انتخاب پذیرفته‌شدگان برای مصاحبه است.

نوع جنسیت مورد نیاز با عناوین شغلی اعلام شده و همچنین مطابق بودن سن داوطلب با شرایط اعلام شده در دفترچه استخدامی نیز باید مورد بررسی قرار بگیرد. در صورت مشاهده هرگونه مغایرت در یکی از شروط اعلام شده در دفترچه استخدامی منتشر شده از سوی سازمان، ادامه مرحله استخدامی برای داوطلب لغو می‌شود. بنابراین بهتر است که داوطلبان از همان ابتدا، تمامی شرایط استخدامی را داشته باشند سپس اقدام به شرکت در آزمون کنند.

 

> چگونگی اجرای مصاحبه استخدامی آموزش و پرورش

بعد از اعلام نتایج آزمون یکپارچه استخدامی آموزش و پرورش، مرکز گزینش و استخدامی در هر استان موظف است به طور جداگانه اقدام به مصاحبه با قبول‌شدگان در آزمون کتبی کند. در این مرحله با تک تک داوطلبان قبول شده، تماس گرفته می‌شود و از آن‌ها خواسته می‌شود تا در تاریخ و ساعت مشخصی برای مصاحبه در مرکز گزینش استان یا شهرستان مورد نظر حضور یابند.

معمولاً با فاصله زمانی بیست روز تا یک‌ ماه، گاهی اوقات حتی کمتر، بعد از اعلام نتایج آزمون، داوطلبانی که قبول شده‌اند باید برای مصاحبه حاضر شوند. به طور کلی 70 درصد نمره داوطلبان مربوط به آزمون کتبی و 30 درصد مربوط به مصاحبه است. در مصاحبه سؤالاتی مربوط به عقاید شخصی، مذهبی و سیاسی فرد پرسیده می‌شود بنابراین فرد باید از قبل خود را برای پاسخ دادن به چنین سؤالاتی آماده کند.

 

 

> آمادگی‌های لازم برای مصاحبه استخدامی آموزش و پرورش

قبل از فرا رسیدن موعد اعلام شده جهت مصاحبه، حتماً باید تمامی مدارک لازم را تهیه نمایید تا در آن روز دچار نگرانی و مشکل نشوید. داوطلبان همچنین باید قبل از موعد روز مصاحبه، معاینات پزشکی خود را انجام داده باشند. زیرا کسی که مسئولیت شغل معلمی را بر عهده می‌گیرد باید از سلامت جسمانی و روانی کامل برخوردار باشد که جزء شروط استخدامی نیز محسوب می‌شود.

اصولاً از داوطلبان خواسته می‌شود برای انجام معاینات پزشکی به مرکز خاصی که تحت نظارت آموزش و پرورش است؛ مراجعه کنند. معاینات پزشکی ممکن است در هر استان و برای هر عنوان شغلی متفاوت باشد.

همواره سعی کنید یک ساعت زودتر از زمان اعلام شده در محل مصاحبه حضور یابید که با محیط گزینش بیشتر آشنا شوید تا از استرسی که بر شما وارد است کم شود. در روز مصاحبه همچنین سعی کنید ابتدا به سؤالات فرد مصاحبه‌کننده به طور دقیق گوش دهید سپس شروع به پاسخگویی کنید. اگر فرد نتواند در تاریخ اعلام شده برای مصاحبه حضور یابد به منزله انصراف از بقیه مراحل استخدامی تلقی می‌گردد. بنابراین دقت کنید که تاریخ مصاحبه را حتماً در دفترچه یادداشت خود ثبت کنید.

 

> نمونه سؤالات شفاهی در مصاحبه استخدامی آموزش و پرورش

بعد از این که سلامتی داوطلب به تأیید سازمان سنجش رسید؛ نوبت به مصاحبه حضوری می‌رسد. در این‌مرحله یک سری سؤالات عقیدتی، سیاسی، مذهبی و دیگر مسائل مرتبط با فرهنگ و اخلاق از داوطلبان پرسیده می‌شود. در زیر به برخی از مهم‌ترین سؤالات اشاره شده است:

● اولین و ساده‌ترین سؤالی که از داوطلب پرسیده می‌شود مربوط به مشخصات شناسنامه‌ای فرد است که شامل اسم، فامیل، سن، نام پدر و محل تولد است.

● بعد از معرفی، ممکن است از شما خواسته شود چندین آیه از قرآن کریم را از روی کتاب تلاوت کنید. شیوه خواندن و همچنین تلفظ صحیح آیه‌های قرآن نیز بسیار مهم است.

● یک سؤال مهم و حساس دیگر که از شما پرسیده می‌شود این است که چرا شغل معلمی را انتخاب کرده‌اید؟ در واقع هدف و انگیزه شما از معلم شدن چیست؟ که شما باید ابتدا به علاقه خود به شغل معلمی اشاره کرده سپس ویژگی‌ها و جذابیت‌هایی که معلمی برایتان دارد را بیان کنید.

● در این مرحله از شما در مورد میزان مطالعه و نوع کتاب‌هایی که مطالعه می‌کنید پرسیده می‌شود. ممکن است از شما عنوان آخرین کتابی را که خوانده‌اید بخواهند و همچنین در مورد محتوای کتاب از شما سؤالاتی پرسیده شود. بنابراین سعی کنید به این سؤالات با شفافیت جواب دهید که تناقضی در پاسخ‌هایتان ایجاد نشود.

● از شما در مورد مهارت‌ها، توانایی‌ها، علایق، ورزش و نوع تفریحاتی که دارید نیز سؤالاتی پرسیده می‌شود. بنابراین اگر در زمینه‌ای مدرکی یا مهارتی دارید حتماً عنوان کنید و بهتر است که مدرک آن را نیز همراه خود داشته باشید.

● گاهی اوقات نیز سؤالات تخصصی در مورد رشته تحصیلی شما پرسیده می‌شود یا این که از شما خواسته می‌شود یک بخشی از دروس مورد نظر را تدریس کنید. بنابراین از قبل باید خود را برای این مرحله نیز آماده کرده باشید. در حین تدریس گاهی سعی می‌کنند حواس شما را پرت کنند پس سعی کنید در هنگام تدریس تمرکز و دقت بالایی داشته باشید.

● در مورد نماز، روزه، اعتقادات سیاسی، نام رجال سیاسی کشور، نوع گرایش‌ فکری شما در مورد تحولات کشور و منطقه، حضور در مراسم‌های مذهبی مانند نماز جمعه، تظاهرات روز قدس و دیگر روزهای مذهبی و سیاسی نیز سؤالاتی پرسیده خواهد شد. پس بهتر است از قبل پاسخ همه این سؤالات را در ذهن خود تداعی کنید؛ در واقع ذهن خود را برای این‌گونه پرسش و پاسخ‌ها آماده کنید.

● گاهی نیز ممکن است در مورد اصول دین، فروع دین، مرجع تقلیدتان، احکام شک در نماز و دیگر موضوعات کاربردی و اساسی موجود در رساله، سؤالاتی پرسیده شود. پس بهتر است که رساله مرجع تقلید خود را حتما مطالعه کنید تا بهتر بتوانید به سؤالات پاسخ دهید.

برای آمادگی بیشتر و آشنایی با سوالات مصاحبه استخدامی میتوانید با مراجعه به لینک زیر، بسته مصاحبه استخدامی را دانلود و بررسی نمایید:

سوالات گزینش استخدامی

 

> مهارت‌ها و توانایی‌های لازم برای مصاحبه استخدامی آموزش و پرورش

برای آمادگی در مصاحبه، اولین کاری که باید انجام دهید این است که اعتماد به نفس خود را بالا ببرید. زیرا مهم‌ترین ویژگی که برای یک معلم لازم است، برخورداری از اعتماد به نفس بالا است.‌ در واقع زمانی که اعتماد به نفس کافی داشته باشید دیگر دچار استرس و تشویش نخواهید شد.
اگر با آرامش در جلسه مصاحبه‌ حضور پیدا کنید مطمئناً قادر خواهید بود به تمامی سؤالات به نحو احسن پاسخ دهید. سعی کنید در پاسخ دادن به سؤالات، حقیقت محض را بگویید زیرا در صورت دادن پاسخی غیر از حقیقت، مصاحبه‌کنندگان سعی می‌کنند با پرسیدن سؤال مرتبط دیگری، دروغ بودن‌ پاسخ شما را برملا کنند و این موضوع به ضرر شما تمام خواهد شد. حتی اگر گاهی سؤالی از شما پرسیده شد و جواب آن را بلد نبودید بهتر است که خیلی واضح بگویید؛ بلد نیستید تا این که بخواهید یک جواب سمبلیک و نامربوط بدهید.

 

 

> جمع‌بندی
یکی از مراحل حساس و مهم در آزمون استخدامی آموزش و پرورش، مرحله مصاحبه و گزینش است. برای شرکت در مصاحبه، ابتدا لازم است از قبل خود را آماده کنید تا بتوانید به نحو احسن در جلسه مصاحبه حضور پیدا کنید. اقدامات لازم جهت آمادگی برای مصاحبه حضوری استخدامی آموزش و پرورش ، فراهم کردن‌ مدارک لازم برای انجام‌ مصاحبه در تاریخ اعلام شده، انجام معاینات پزشکی، روحیه و اعتماد به نفس بالا، مطالعه دروس تخصصی و عمومی، بالا بردن اطلاعات مذهبی، سیاسی و همچنین آشنایی با نوع سوالات مطرح شده در جلسه مصاحبه است.‌ در روز مصاحبه همچنین سعی کنيد به موقع حاضر شوید تا از همان ابتدا منظم بودن و وظیفه‌شناس بودنتان ثابت شود.

2 Comments

  1. سلام و وقت بخیر
    میشه بگین چ مدارک و گواهی هایی اثر مثبت داره در امتیازی ک مصاحبه کنندگان ب ما میدن؟
    برای مثال: من شنیدم مدرک قرائت قران _ icdl و… از واجباته
    و اگر مدرک کارگاه های روانشناسی هم داشته باشیم، تاثییر داره
    سوال من اینه این کارگاها و مدارک دقییقا چ چیز هایی هستند؟چرا هیچجا ازشون نام برده نشده؟؟

    1. سلام وقت بخیر. همان طور که فرمودید درباره جزییات این موضوع در جایی اشاره نشده است و تعلق گرفتن این امتیازات به انواع مدارک بستگی به شغل انتخابی و نظر افراد حاضر در هسته گزینش دارد. بهتر است مدارکی را که دارید در این مرحله نزد خود برده و به هسته گزینش ارائه دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button