An engineering approach for evaluating the oil temperature during the batch deodorization is proposed. This approach employs a quasi-steady model including equations of steady-state heat transfer for consecutive time steps of computation. A new index – De-value – for assessing the efficacy of batch deodorization is proposed. The De-value represents the reduction of a key volatile component. It was established that the oleic acid is better to be used as a key component for assessing the deodorization of high oleic sunflower oil conducted at low temperature conditions – below 200 C. The deodorization process of sunflower oil may be accepted as efficient if the De-value reaches a value 2 ± 0.2. The engineering approach proposed for evaluating De-value can be used as a tools for: (i) estimating the efficacy of process conditions applied at present; (ii) specifying eligible values of process parameters when a new process design will be established.
نمونه چکیده ترجمه متن فارسی
چکیده
در اینجا یک شیوه مهندسی برای ارزیابی دمای روغن در طول بوزدایی ناپیوسته پیشنهاد شده است. این شیوه از مدل شبه پایدار من جمله معادلات انتقال گرمای پایدار برای مراحل زمانی متوالی محاسبه استفاده می کند. شاخص جدید- مقدار De برای ارزیابی کارایی بوزدایی ناپیوسته پیشنهاد شده است. مقدار De معرف و بازتابی از کاهش مولفه فرار کلیدی می باشد. در این راستا مشخص گردید که بهتر این است که از اسید اولئیک به عنوان مولفه ای کلیدی برای ارزیابی بوزدایی روغن آفتابگردان اولئیک در شرایط دمایی پائین – زیر 200 درجه سانتی گراد استفاده شود. فرایند بوزدایی روغن آفتابگردان را می توان در صورتی کارآمد قلمداد نمود که مقدار De به رقم برسد. ازشیوه مهندسی پیشنهاد شده برای ارزیابی مقدار De می توان به عنوان ابزاری برای : (الف) تخمین کارایی شرایط فرایند بکاررفته در حال حاضرو (ب) تعیین مقادیر مجاز برای پارامترهای فرایند استفاده نمود زمانی که طرح فرایند جدیدی ارائه شده باشد.