همهی شما تا به حال، تابلوهای برق صنعتی را در مراکز بزرگ تجاری، کارخانجات صنعتی، مراکز گردشگری، فروشگاهای زنجیرهای و … مشاهده کردهاید. این تابلوها توسط برقکاران صنعتی، طراحی، تولید و اجرا میشوند. برق صنعتی یکی از زیر شاخههای رشته برق است که در صنایع مختلف کاربرد دارد. فعالیت در رشته برق صنعتی، نیاز به کسب دانش و مهارتهای ویژهای دارد. علاقهمندان برای آموزش در این حرفه میتوانند در دورههای آموزشی سازمان فنی و حرفه ای شرکت کرده و از آموزشات ارائه شده، نهایت استفاده را ببرند. دوره برقکار صنعتی در مراکز فنی و حرفهای سراسر کشور به صورت رایگان قابل برگزاری است. اگر شما هم قصد دارید در مورد این دوره اطلاعات بیشتری کسب کنید، توصیه میشود این مقاله را تا انتها دنبال نمایید.
منظور از برقکار صنعتی چیست؟
برقکار صنعتی شغلی در حوزه ساخت، نصب و راه اندازی تابلوهای برق و الکتریک است. شاید برایتان این سوال پیش آید که منظور از تابلو برق چیست؟ تابلو برق به یک محفظهی بستهای گفته میشود که کلیه تجهیزات الکتریکی و اتوماسیون ویژه برق صنعتی بر روی آن نصب شده و همچنین در داخل آن قرار داده میشود. این تابلوها به صورت دستی و اتوماتیک قابل تنظیم و کنترل هستند. یک تابلو برق از چهار قسمت اصلی تشکیل شده است که شامل کلید تابلو، تابلوی توزیع، تابلوی بانک خازنی و تابلوی کنترل یا فرمان است. تابلوهای برق همچنین بر اساس نوع عملکرد تابلو، محل نصب تابلو، ایستایی تابلو و همچنین ساختمان و شکل ظاهری آن به دستههای مختلفی تقسیم میشود.
به طور کلی میتوان گفت برق صنعتی دامنهی گستردهای از مشاغل صنعتی را شامل میشود. به عبارتی برقکاران صنعتی وظیفهی نصب، راهاندازی، نگهداری، تعمیر انواع تجهیزات، سیستمهای برقی و الکتریکی را در ساختمانها و سایر مراکز صنعتی بر عهده دارند. در واقع یک کاربر برقکار صنعتی دارای شایستگیهایی از قبیل نصب، نگهداری و تعمیر سیستمهای الکتریکی مانند موتورها، ترانسفورماتورها، سیمکشیها، آلارمها، سوییچها و سایر سیستمهای کنترل منطقی قابل برنامهریزی است. یک برقکار صنعتی هنگامی موفقتر خواهد شد که از قبل در رشتههای مرتبط با برق و الکترونیک یک سری پیش زمینههای مهارتی داشته باشد. یک برقکار صنعتی همواره با مشاغلی مانند مونتاژکار و نصاب تابلوهای الکتریکی و نیز تعمیرکار ماشینهای الکتریکی در ارتباط است.
دوره برقکار صنعتی سازمان فنی و حرفهای
دوره برقکار صنعتی یکی از زیر شاخههای رشته برق محسوب میشود که در مراکز فنی و حرفهای به صورت کاملا مهارتی و کاربردی قابل برگزاری است. این دوره با هدف پرورش نیروهای متخصص در زمینه برق صنعتی و الکترونیک ایجاد شده است. کاربران در این دوره با اصول اولیه و پایهای در برق کشی صنعتی آشنایی کامل پیدا میکنند. دوره برقکار صنعتی به شکل کاملا حضوری زیر نظر اساتید مجرب در این زمینه برگزار میشود. کلاسهای این دوره در طول یک سال، 3 الی 4 بار در صورت تکمیل ظرفیت داوطلبان به شکل یک روز در میان تشکیل خواهد شد.
تمامی علاقهمندان واجد شرایط میتوانند در این دورهها به صورت رایگان شرکت کنند. تنها هزینهای که از داوطلبان اخذ میشود بابت شرکت در آزمون پایان دوره است. از طریق این آزمون و قبولی در آن به داوطلبان مدرک معتبر فنی و حرفهای اعطا میشود.
شرایط و نحوه ثبتنام در دوره برقکار صنعتی
داوطلبان برای شرکت در این دوره لازم است به مراکز فنی و حرفهای در شهرستان خود مراجعه کرده و مدارک خود را جهت احراز شرایط به مسئول مربوطه تحویل دهند.
مهمترین شرایط ویژه داوطلبان برای شرکت در این دوره به شرح زیر است:
● برخورداری از سلامت جسمانی و روانی کامل
● دارای حداقل سن هجده سال تمام
● دارای حداقل مدرک تحصیلی دیپلم یا گواهی پایان دوره متوسطه دوم
● نداشتن هیچ گونه سوء پیشینه کیفری و جزائی
توجه: برای شرکت در دوره کاربر برقکار صنعتی نیاز به هیچ گونه پیش زمینه مهارتی نیست زیرا آموزشات ارائه شده در طی دوره صفر تا صد مباحث را شامل میشود.
با وجود آنکه شرایط ثبتنام در این دوره برای خیلی از افراد امکانپذیر است. اما بیشتر شرکتکنندگان در دوره برق صنعتی را دانشجویان، تکنسینها و فارغالتحصیلان در رشته مهندسی برق، الکترونیک و قدرت، افراد مسئول در قسمت برق کارخانهها و نیز کارکنان شرکتهای سازنده تابلوهای راهاندازی انواع موتورهای سه فاز تشکیل میدهند. زیرا این دوره از لحاظ ارتقاء سطح عملی و مهارتی کاربران، بسیار موثر و کارآمد است.
سرفصلهای آموزشی دوره برق صنعتی
کارآموزان در دوره برق صنعتی، دانش و مهارتهای فوقالعادهای را به دست خواهند آورد. از جمله مباحث برق صنعتی که در این دوره مورد بحث قرار میگیرد به شرح زیر است:
● آشنایی با اصول اولیه الکتریسیته
● آشنایی با انواع سیمها و نحوه محاسبه سیم در پروژه
● آشنایی با انواع شبکههای توزیع برق
● آشنایی با کنتاکتورهای مورد استفاده در برق صنعتی و نیز انتخاب کنتاکتور مناسب
● آشنایی با تجهیزات و ابزارهای مورد نیاز در کارگاههای ساخت تابلوهای الکتریکی
● آموزش طراحی انواع مدارهای الکتریکی مانند چپگرد، راستگرد، ستاره مثلث، دالاندر
● یادگیری روشهای طراحی، سیمبندی، رسم و تست مدارات فرمان و همچنین قدرت ویژه راهاندازی فیدرهای موتوری تحت فشار ضعیف از طریق کنترل دور موتورهای AC
● آشنایی با مدارهای راهاندازی نرم الکترو موتورهای سه فاز دستی یا اتوماتیک جهت جلوگیری از ایجاد جریانهای چند برابری در هنگام راهاندازی اولیه
● چگونگی طراحی، رسم، سیمبندی و تست مدارات فرمان و قدرت با استفاده از راهاندازی الکتروموتورهای سه فاز با روش ستاره به مثلث
● یادگیری روشهای طراحی، رسم، سیمبندی و همچنین تست مدارهای فرمان و قدرت به منظور راهاندازی فیدرهای کنترل شده توسط فتوسل
● آموزش کلیدهای مخصوص سلکتوری و همچنین دیپ سوئیچی مورد استفاده در برق صنعتی
● آشنایی با انواع کلیدهای چند حالته غلطکی، زبانهای و اهرمی
● آموزش راهاندازی ترانسهای جریان کسینوسی
مهارت و تواناییهای کاربر برقکار صنعتی
کارآموزان در دوره برقکار صنعتی سازمان فنی و حرفهای از طریق آموزشهای عملی و تئوری ارائه شده در طول دوره ، مهارتهای خاصی را به دست خواهند آورد. در زیر به برخی از مهمترین مهارتهای کاربران اشاره شده است:
● شناخت کامل تجهیزات ویژه برق صنعتی
● تسلط بر استفاده از درایوها به منظور کاربرد در برق صنعتی
● شناخت کامل تجهیزات ویژه راهاندازی پنوماتیک
● شناخت انواع موتورها و همچنین انتخاب موتور مناسب با پروژه مورد نظر
● شناخت انواع شستیها و در نتیجه انتخاب شستی مناسب اجرای کار
● مهارت در برنامهریزی مینی پیالسیها
● توانایی در مدیریت و اجرای بیش از 30 پروژه مرتبط با برق صنعتی
● مهارت در روشهای مختلف خازن گذاری گروهی، انفرادی، بان و مختلط
● مهارت در انتخاب ادوات ویژه تابلو بانک خازنی
عناوین شغلی مرتبط با برق صنعتی
برقکاران صنعتی از طریق مهارتهایی که در طول دوره به دست میآورند قادر به انجام امور مختلفی در زمینه برق و الکتریک هستند. بنابراین میتوانند به راحتی وارد بازار کار شده و درآمد خوبی از این حرفه کسب کنند. مهمترین کارهایی که کاربران برق صنعتی از عهده انجام وظایف آنها برمیآیند شامل موارد زیر است:
● نصب، نگهداری و تعمیرات مرتبط با سیستمهای برقی در صنایع مختلف
● نصب، تعمیر و نگهداری برقهای چند فاز در کارخانههای تولیدی صنعتی
● نصب، نگهداری و تعمیر انواع سیمکشی و تجهیزات کنترلی
● نصب، تعمیر و نگهداری انواع سیستمهای برقی و ارتقاء دادن آنها
● نصب، نگهداری و تعمیر انواع ماشینآلات و تجهیزات برقی و الکتریکی
جمع بندی
دوره کاربر برقکار صنعتی سازمان فنی و حرفهای جزو دورههای مهارتی و عملی در زیرشاخههای رشتهی برق و الکترونیک محسوب میشود. همانطور که در بالا گفته شد عمده کاربرد برق صنعتی در طراحی، ساخت و اجرای تابلوهای برق است. یک برقکار صنعتی باید دارای شناخت کاملی از تجهیزات و لوازم ویژه برق صنعتی باشد تا بتواند از آنها به طور صحیح به منظور راهاندازی انواع سیستمهای برقی تک فاز و سه فاز استفاده کند. برقکاران صنعتی مهارت و تواناییهای لازم را در طول این دوره آموزشی به دست خواهند آورد. در پایان دوره همچنین به کارآموزانی که موفق به کسب نمره قبولی در آزمون تئوری و عملی شوند، مدرک معتبر فنی و حرفهای اعطا میشود.