آشنایی با دوره کاشی کار سازمان فنی و حرفه ای

کاشی‌ کاری جزء مشاغل هنری در حوزه ساختمان سازی محسوب می‌شود. در واقع می‌توان گفت کاشی کاری نوعی هنر معماری است که در آن کاشی‌کاران با استفاده از هنر و سلیقه خود شروع به این کار می‌کنند. برای فعالیت در حوزه کاشی کاری مهارت‌های ویژه‌ای لازم است. به همین‌ منظور، مراکز فنی و حرفه‌ای در سراسر کشور اقدام به برگزاری دوره‌های آموزش کاشی کاری کرده‌اند.‌
این دوره زیر نظر اساتید مجرب و کارآزموده در این زمینه برگزار می‌شود. از علاقه‌مندان به این شغل دعوت می‌شود در این کلاس‌ها شرکت نمایند. اگر شما هم مایل به کسب اطلاعات بیشتر در مورد این دوره هستید توصیه می‌شود مطالب ارائه شده در این مقاله را تا پایان مطالعه نمایید.

دوره کاشی کار سازمان فنی و حرفه‌ای

دوره کاشی کار سازمان فنی و حرفه‌ای به صورت مرحله‌ به مرحله با آموزش مفاهیم و مباحث این حرفه از مقدماتی تا پیشرفته برگزار می‌شود. سرفصل‌‌های عمده آموزشی در این دوره به صورت اجرایی و کاربردی است. کارآموزان با شرکت در این دوره، تخصص و مهارت‌های لازم را برای اجرای کارهای کاشی کاری به دست می‌آورند. برای شرکت در این دوره نیاز ضروری به هیچ گونه پیش زمینه مهارتی نیست زیرا همان طور که گفته شد آموزش‌های ارائه شده در دوره کاشی کاری به صورت صفر تا صد است.
طول این دوره آموزشی معمولا 90 ساعت است که نزدیک به 40 ساعت آن به آموزش مفاهیم نظری و مابقی ساعات به مباحث کاربردی و عملی اختصاص می‌یابد. در پایان دوره از هنرجویان آزمونی به عمل می‌آید و به کسانی که موفق به کسب حد نصاب نمره قبولی شوند مدرک معتبر فنی و حرفه‌ای اعطا خواهد شد. برای کسب آمادگی بیشتر در این آزمون نمونه سوالات و‌ جزوات ارائه شده در سایت ایران عرضه بسیار مفید خواهد بود. این جزوات در قالب pdf و به صورت رایگان قابل دانلود هستند. هنرجویان رشته کاشی کاری بعد از پایان دوره، در صورت تمایل می‌توانند در دور‌ه‌های مهارتی و زیرشاخه‌های مرتبط با رشته کاشی کاری مانند معرق کاری و … نیز شرکت کنند.

شرایط لازم برای شرکت در دوره

داوطلبان برای شرکت در این دوره باید از سلامت جسمانی و روانی کامل برخوردار باشند. حداقل میزان تحصیلات مورد نیاز کارآموزان برای شرکت در دوره کاشی کاری سازمان فنی و حرفه‌ای، مدرک پایان تحصیلات دوره متوسطه اول است. در موارد استثنا دارندگان مدارک پایبن‌تر نیز پذیرفته می‌شوند. داشتن حداقل 15 سال تمام برای داوطلبان نیز از شرایط دیگر برای ثبت نام در این دوره است. در آموزشگاه‌های آزاد نوجوانان بین 12 تا 15 سال با کسب رضایت نامه‌ی کتبی از والدین می‌توانند در این دوره‌ها شرکت کنند.

سرفصل‌‌های آموزشی دوره کاشی کار

مباحث آموزشی در دوره کاشی کار فنی و حرفه‌ای بسیار گسترده و متنوع است. در این‌جا به برخی از مهم‌ترین سرفصل‌های آموزشی دوره اشاره شده است:
● اجرای صحیح و اصولی کاشی کاری ویژه سرویس‌های بهداشتی
● اجرای کاشی کاری بین کابینتی و زینتی
● نحوه چسب کاری زیر کاشی
● آموزش روش صحیح بند کشی
● آشنایی با اصول صحیح کرم بندی سطوح کار
● اجرای تک پله‌ها توسط آجر و سرامیک
● یادگیری روش‌های صحیح برش کاشی و به کارگیری اسپیسر
● آموزش نصب کاشی در نواحی منحنی دار و قوس دار
● یادگیری نحوه کاشی کاری در کف
● آموزش کاشی کاری ویژه استخر‌های شنا
● آموزش نصب وان در حمام
آموزش کرم بندی سطوح کار
کرم به یک مربع گچی یا سیمانی 10 در 10 سانتی متری بر روی سطوحی گفته می‌شود که مبنایی برای آستر ملات سیمان یا اندودکاری است. در واقع منظور از کرم‌ بندی، شاقول و ترازبندی اضلاع افقی و عمودی دیوار یا سطح افقی کار است. عملیات کرم بندی به صورت تک به تک از یک ضلع شروع می‌شود. به این صورت که ابتدا کرم تخت 10 در 10 سانتی متری را با ملات سیمان با ضخامت 2 سانتی‌متر توسط ماله مسطح می‌کنند و اطراف کرم را به اصلاح می‌کشند یا به عبارتی پخ می‌کنند. با این روش کرم از روی سطح دیوار جدا نخواهد شد و همچنین سطح آن کاملا تراز می‌شود. سطح 2 کرم نیز از طریق شمشه گذاری با کرم اول تراز خواهد شد و به همین طریق کرم‌های بعدی نیز تراز می‌شوند.
آشنایی با اصول چینش کاشی‌ها
یک بخش مهم در کاشی‌کاری چیدن صحیح کاشی‌ها است. برای این کار نیز هنرجویان رشته کاشی کاری، مهارت‌های لازم را در این دوره به دست خواهند آورد. روش رایج در چینش کاشی‌ها با استفاده از دوغاب سیمان و ماسه است. در این روش ابتدا سطح کار از هرگونه گرد و غبار جاروب می‌شود سپس سطح کار را خیس کرده و مقداری از ملات خاک رس را در نواحی بالای کاشی ریخته طوری که لبه کاشی را نگه دارد و به سمت دیوار تیز کند.
همواره نصب اولین کاشی از در و دربند و از پایین به بالا شروع می‌شود. به همین‌ ترتیب ردیف‌های بعدی کاشی چیده خواهند شد. در پایان کاشی کاری فاصله موجود بین کاشی‌ها توسط پودر سنگ و سیمان سفید با تناسب 1 به 2 پوشیده می‌شوند.
آموزش بندکشی
یکی از مهم‌ترین سرفصل‌‌های آموزشی در دوره کاشی کاری، نحوه صحیح بندکشی است. یک کاشی کار ماهر باید با قوانین و اصول بندکشی کاملا واقف باشد تا بتواند اجرای کار کاشی کاری را با کیفیت به انجام برساند.‌ در واقع می‌توان گفت بند کشی جزء مراحل پایانی در کاشی کاری است و به نوعی آزمایش کنترل کیفی کار است. قبل از اجرای این مرحله، کاشی کاران باید نحوه درست کردن دوغاب و چیدن کاشی‌ها با ترتیب خاص خود را یاد گرفته باشند.
چسب کاری کاشی
از گذشته تا کنون، یکی از روش‌های متداول برای نگه داشتن کاشی بر روی دیوارها، استفاده از ملات ماسه سیمان بوده است. این روش در عین سادگی، سختی‌هایی نیز دارد. از جمله معایب آن می‌توان به سختی عمل آوری ملات، کثیف کاری و کند بودن سرعت کار اشاره کرد. به همین دلیل امروزه در برخی مکان‌ها به جای استفاده از ملات ماسه سیمان،‌ از چسب کاشی برای چسباندن کاشی و سرامیک استفاده می‌شود. استفاده از چسب کاشی مزایای زیادی دارد. مهم‌ترین مزایای آن شامل راحتی کاربرد چسب سرامیک، سرعت بالا و تمیز بودن آن است. یکی دیگر از مزایای چسب کاشی که بسیار اهمیت دارد قابلیت استفاده آن بر روی کاشی‌های قدیمی است. با این کار دیگر نیازی به کندن کاشی‌های قدیمی نیست و با استفاده از این چسب‌ها می‌توان کاشی‌های جدید را بر روی قدیمی‌ها نصب کرد.

ابزار و تجهیزات ویژه دوره کاشی کاری

برای اجرای کار کاشی کاری یک سری وسایل و تجهیزات ویژه لازم است. برخی از مهم‌ترین ابزار کاشی کاری عبارتند از:
● صندلی و میز در ابعاد 60×120
● چسب‌های ویژه کاشی و سرامیک
● سمباده زبر پارچه‌ای
● دستگاه برش سرامیک به ابعاد یک متر
● جعبه کمک‌های اولیه
● کپسول‌های مخصوص آتش نشانی

جمع بندی

دوره آموزش کاشی کاری، یکی از انواع دوره‌های مهارتی برگزار شده در سازمان فنی و حرفه‌ای است. این دوره زیر نظر مربیان، اساتید مجرب و کارآزموده در رشته کاشی‌کاری برگزار می‌شود. علاقه‌مندان واجد شرایط برای شرکت در این دوره می‌توانند به مراکز فنی و حرفه‌ای در سراسر کشور مراجعه نمایند. شرکت در این دوره‌ها به صورت رایگان است. مجموع ساعات آموزشی این دوره 90 ساعت است که بیش از نیمی از ساعات دوره، به آموزش مباحث عملی و کاربردی پرداخته می‌شود. در پایان دوره نیز از کارآموزان آزمون مهارت سنجی به عمل می‌آید و به افرادی که در آزمون قبول شوند گواهی مهارت کاشی کاری از سوی سازمان اعطا خوهد شد.

2 Comments

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button