حرفه خیاطی یکی از هنرهای مورد علاقه خانمها و دختران جوان و حتی آقایان است. برای فعالیت در شغل خیاطی نیاز به کسب مهارتهای ویژهای است. حرفه خیاطی دارای زیرمجموعههای بسیاری از جمله دوخت لباس مردانه، زنانه، بچگانه، لباس مجلسی یا همان لباس شب است. دوزنده لباس شب باید کاملا حرفهای و ماهر باشد تا بتواند از عهده طراحی، برش و دوخت لباسهای شب برآید. زیرا لباسهای مجلسی دارای تنوع و مدلهای زیادی هستند و نیاز به مهارت و تخصص ویژه در زمینه خیاطی دارد. به همین منظور سازمان فنی و حرفهای اقدام به برگزاری دورههای آموزشی دوزنده لباس شب کرده است. در این مقاله به بررسی این دوره، شرایط و نحوه ثبت نام در آن پرداخته شده است.
منظور از دوزنده لباس شب کیست؟
حرفه دوزندگی لباس شب در حیطه مشاغل پوشاک و نساجی قرار میگیرد. دوزندگی لباس شب نیاز به تبحر و مهارت خاصی دارد. به طور کلی دوزنده لباس شب کسی است که لباسهای نامزدی، عقد، مجلسی و عروسی را طراحی و برش میزند. کسانی که در این زمینه حرفهای هستند با تاسیس مزونهای ویژه لباس شب میتوانند درآمد خوبی داشته باشند.
این لباسها به طراحی و الگوی خاصی نیاز دارند. یک دوزنده لباس شب دارای یک سری شایستگیهای مهارتی از جمله دوخت پایه لباس شب و عروس، دوخت مدلهای مختلف کت لباس شب، دوخت ژپون لباس شب و عروس، دوخت تور سر، شنل و ساق دست ویژه لباس عروس است. دوزنده لباس شب به منظور تهیه پارچه و ابزار مورد نیاز کار خود با مشاغلی مانند خرازی، پارچهفروشی و تولید کنندههای سایر تجهیزات خیاطی در ارتباط است. برای ارزیابی سختی کار و آسيبشناسی استاندارد شغلی دوزندگی لباس شب، باید به سایت مرکز استعلام از وزارت کار مراجعه کرد.
دوره دوزندگی لباس شب سازمان فنی و حرفهای
دوره آموزشی دوزندگی لباس شب سازمان فنی و حرفهای، کاملا مهارتی و کاربردی است. این دوره زیر نظر اساتید طراح و خیاط در زمینه دوخت انواع لباسهای مجلسی برگزار میشود. به طور کلی مربیان این دوره آموزشی باید دارای شرایط زیر باشند:
● کارشناس تکنولوژی طراحی و دوخت با 3 سال سابقهی کاری مفید
● فوق دیپلم طراحی و دوخت و همچنین دارای 5 سال سابقهی کاری مفید و مرتبط
● دیپلم طراحی و دوخت و همچنین دارای 10 سال سابقهی کاری مفید و مرتبط
افراد علاقهمند به یادگیری و آموزش در این رشته میتوانند به صورت رایگان در این دوره آموزشی شرکت کنند. مدت زمان دوره آموزشی دوزندگی لباس شب سازمان فنی و حرفهای در حدود 300 ساعت است که نزدیک به 75 ساعت آن به آموزش مباحث نظری و 225 ساعت باقیمانده ویژه آموزش مهارتهای کاربردی و عملی است.
گواهی دوره دوزندگی لباس شب
در طول این دوره آموزشی کلیه نکات، اصول پایهای و مهم در خیاطی و دوزندگی انواع لباسهای شب، نامزدی، عقد و عروسی به کارآموزان آموزش داده میشود. برای اخذ گواهی دوزندگی، کارآموزان باید در آزمون مهارتسنجی پایان دوره شرکت کنند. کسانی که بتوانند حد نصاب نمره قبولی در آزمون را به دست آورند، موفق به گرفتن مدرک معتبر فنی و حرفهای خواهند شد. نحوه محاسبه نمره آزمون به این صورت است که 25 درصد از کل نمره، مربوط به آزمون کتبی، 65 درصد به آزمون عملی و 10 درصد نیز به اخلاق حرفهای کارآموزان در طول دوره، اختصاص داده شده است. داوطلبان برای بالا بردن شانس قبولی خود در آزمون میتوانند فایل pdf نمونه سوالات آزمونهای ادوار قبلی سازمان را از سایت ایران عرضه دانلود کرده و مطالعه نمایند.
شرایط و نحوهی ثبتنام در دوره دوزندگی لباس شب
برای شرکت در تمام دورههای آموزشی سازمان فنی و حرفهای، شرایط خاصی در نظر گرفته شده است. کارآموزان به منظور شرکت در این دوره آموزشی نیز باید از یک سری شرایط عمومی برخوردار باشند. از مهمترین شرایط ویژه کارآموزان دوره دوزندگی لباس شب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
● برخورداری از سلامت روانی و جسمانی متناسب با حرفهی مورد نظر
● دارای حداقل مدرک تحصیلی سیکل یا گواهی پایان دوره متوسطه اول
● دارای حداقل سن 15 سال تمام (در شرایط استثنا نوجوانان بین 12 تا 15 سال نیز در صورت کسب رضایتنامه کتبی از والدین پذیرفته میشوند.)
● دارای پیش زمینه مهارتی در نازک دوزی زنانه با کد 753120510010001
سرفصلهای آموزشی دوره دوزندگی لباس شب سازمان فنی و حرفهای
مباحث و موضوعات آموزشی دوره دوزندگی لباس شب از گستردگی زیادی برخوردار است.ما در این بخش به مهمترین سرفصلهای آموزشی دوره و ارائه توضیحات مختصری در مورد هر مبحث پرداختهایم.
دوخت پایه لباس شب و عروس
منظور از دوخت پایه، همان دوخت اولیه و پایهای بر روی طرح برش خورده بدون اضافه کردن مدلهای جانبی است. در این فصل کارآموزان ابتدا با انواع ملزومات دوخت مانند نخ، فنر، کاپ، لایی، زیپ، کش، تور، قزن، دکمه فشاری، قیطان و ربان آشنا میشوند. در مباحث بعدی طریقه دوخت پایه و اولیه قسمتهای بالاتنه، پایینتنه، آستین و دامن لباس به کارآموزان یاد داده میشود. در مباحث آموزشی ارائه شده کارآموزان همچنین با روشهای دوخت پایه انواع لباسهای شب یکسره و کمر جدا، دوخت پایه بر روی پارچههای کشی و ارتجاعی و نیز اتوکشی پارچه با دوخت پایه آشنا میشوند.
سایر مهارتهایی که کارآموزان در این فصل به دست میآورند شامل موارد زیر است:
● مهارت در انتخاب نخ مناسب برای دوخت بر روی پارچه مورد نظر
● مهارت در انتخاب لایی مانند بافتدار، فرانسوی، حریر، آهاردار، لایی بدون بافت، زانفیکس و …
● مهارت در انتخاب انواع فنر ارتجاعی، روکشدار، پلاستیکی، دوختنی و رد کردنی
● مهارت در انتخاب انواع کاپ مانند اسفنجی، عینکی، ژلهای و دکلته
● مهارت در انتخاب انواع تور، کش، زیپ و …
● توانایی در دوخت پاترون اولیه
دوخت مدلهای مختلف لباس شب و عروس
در این فصل روش دوخت مدلهای متنوعی از لباس شب و عروس به کارآموزان یاد داده میشود. در مباحث ارائه شده در این فصل، هنرجویان دانش و آموزشهای لازم را در خصوص روشهای مختلف آسترکشی و نصب تزئینات بر روی لباس کسب میکنند. سایر مهارتهای دیگری که در این دوره به کارآموزان آموزش داده میشود شامل موارد زیر است:
● مهارت در انتخاب الگوی مناسب با نوع پارچه
● مهارت در نصب آستین به لباس
● مهارت در اتصال بالا تنه به دامن
● مهارت در دوخت مدلهای ترکیبی
● مهارت در دوخت انواع کش متناسب با لباس
دوخت مدلهای مختلف تاپ، انواع یقه، انواع فرم سجاف متناسب با نوع لباس شب، دامن و … از جمله مهارتهای دیگری است که کارآموزان در این فصل یاد خواهند گرفت.
دوخت انواع مختلف کت ویژه لباس شب
به منظور استفاده از لباسهای شب در فصول سرد سال دوزندگان و طراحان برای آنها کت یا شنل میدوزند. در این فصل دانش و مهارتهای لازم برای دوخت مدلهای مختلف کت و شنل به کارآموزان، یاد داده میشود. روش دوخت پایه کت متناسب با لباس شب، دوخت انواع آستین کت ویژه لباس شب و عروس، طریقه دوخت سجاف کت، دوخت مدلهای مختلف کت مانند کوتاه، بلند، کلاهدار و … از جملهی مهارتهایی هستند که کارآموزان در این فصل به دست خواهند آورد.
دوخت ژپون ویژه لباس عروس، شب، نامزدی و عقد
یکی از مواردی که لباسهای عروس، عقد و مجلسی را زیباتر میکند استفاده از ژپون است. زیرا یک لباس شب هرچقدر هم که حرفهای طراحی و دوخته شده باشد، هنگامی که پوشیده میشود اگر صاف و مرتب نایستد، زیبایی خود را به هیچ وجه نشان نخواهد داد. به همین منظور در دوره دوزندگی لباس شب سازمان فنی و حرفهای، آموزشهای لازم در خصوص دوخت ژپون به کارآموزان داده میشود. در واقع کارآموزان در این فصل، دوخت ژپون مناسب با دامن لباس را یاد خواهند گرفت.
دوخت شنل، تور سر و ساق دست
لباس عروس در کنار استفاده از تور سر و سایر اکسسوریهای دیگر مانند ساق دست، دستکش و … جلوهی بهتری دارد. در این فصل شرکتکنندگان در دوره، دانش و تخصصهای لازم را برای دوخت انواع شنلهای ویژه لباس عروس و نامزدی، انواع ساق دست و تور سر کسب میکنند. در واقع با آموزشهای ارائه شده در این بخش، کارآموزان توانایی و مهارت لازم را برای دوخت انواع تزئینات لباس شب، اتوکاری شنل و تور سر، نصب و دوخت آنها بر روی لباس را به دست خواهند آورد.
ابزار و لوازم مورد نیاز دوزندگی لباس شب
برای دوخت لباس شب به مواد، وسایل و تجهیزات خاصی نیاز است که کارآموزان در دوره آموزشی دوزندگی لباس شب با همهی این وسایل و تجهیزات به طور کامل آشنا میشوند. در زیر به برخی از مهمترین وسایل لازم دوزندگی لباس شب اشاره شده است.
ماشین دوخت صنعتی، اتو، میزکار، کاور، لایی، مداد، روپوش، نخ، کاپ، دکمه، فنر، سنجاق و سوزن تهگرد، ربان، تور، پولک و منجوق، مهرههای تزئینی، کاربن ویژه پارچه، صابون خیاطی، نوار اریب، دکمه منگنه، پارچه و انواع رنگبندی نخ ویژه ماشین از لوازم مورد نیاز دوزندگی لباس شب هستند.
جمعبندی
دوره آموزشی دوزندگی لباس شب و عروس یکی از دورههای پرطرفدار و پرکاربرد در فنی و حرفهای است. از آنجا که حرفهی دوزندگی لباس شب و مجلسی بازار کار و درآمد خوبی دارد، افراد زیادی به سمت آن گرایش پیدا کردهاند. علاقهمندان به این حرفه میتوانند در دورههای آموزشی ویژه دوزندگی لباس شب در مراکز فنی و حرفهای سراسر کشور شرکت کرده و دانش و مهارتهای لازم را به دست آورند. این دوره زیر نظر کارشناسان طراحی و دوخت در مراکز فنی و حرفهای برگزار میشود. در پایان دوره همچنین به کارآموزانی که در آزمون مهارتسنجی حد نصاب نمره قبولی را بیاورند، مدرک معتبر فنی و حرفهای اعطا خواهد شد.