برای تخصص گرفتن در زمینه حسابداری عمومی، علاوه بر تحصیلات دانشگاهی، در مراکز آموزش فنی و حرفهای هم میتوان در دورههای آموزش مقدماتی حسابداری شرکت کرد. این دوره آموزشی زیر نظر اساتید بزرگ و مجرب حسابداری با حداقل مدرک تحصیلی لیسانس در مؤسسات و آموزشگاههای زیر نظر سازمان فنی و حرفهای برگزار میشود.
شرکت کنندگان در این دوره با مفاهیم اصولی و پایهای حسابداری آشنا خواهند شد و مهارتهای لازم را کسب میکنند. به طوری که در پایان دوره، توانایی بررسی عملکرد مالی موسسات، تهیه گزارشهای مالی، انجام عملیات حسابداری و ثبت و گزارش حسابها را به دست میآورند. ما در این مقاله به بررسی این دوره و شرایط ثبت نام در آن پرداختهایم. داوطلبانی که علاقهمند به کسب اطلاعات در مورد دوره حسابداری عمومی هستند میتوانند این مقاله را مطالعه نمایند.
دوره حسابداری عمومی مقدماتی
در دوره آموزش حسابداری مقدماتی، مفاهیم ابتدایی و اولیه حسابداری به کاربران آموزش داده میشود. در پایان دوره، از طریق برگزاری آزمون و قبولی در آن به شرکتکنندگان در دوره مدرک معتبر فنی و حرفهای اعطا میشود. این دوره ویژه مبتدیان و کسانی است که میخواهند حرفه حسابداری را از صفر شروع کنند. برای کسانی که میخواهند در بازارهای مالی به عنوان حسابداری مشغول به کار شوند، علاوه بر این دوره، یک دوره جامعتر به نام دوره حسابداری ویژه بازار کار وجود دارد.
شرایط و ضوابط شرکت در دوره حسابداری عمومی مقدماتی
برای ثبت نام در این دوره مانند سایر دورههای آموزشی یک سری شرایط و ضوابط عمومی برقرار است. برخی از مهمترین شرایط پذیرش در کلاسهای آموزش حسابداری عمومی شامل داشتن حداقل مدرک پایان تحصیلات متوسطه اول و برخورداری از سلامت جسمانی و روانی کامل است.
طول این دوره آموزشی 130 ساعت است که نزدیک به 60 ساعت آن به صورت تئوری و بقیه به شکل عملی و کاربردی برگزار میشود. در آزمون پایان دوره، ارزیابی دانشهای نظری، 25 درصد و مهارتهای کاربردی 75 درصد در نمره آزمون پایان دوره، تاثیر دارد. کلاسهای دوره آموزشی حسابداری مقدماتی به دو صورت حضوری و آنلاین، بنا به درخواست شرکتکنندگان برگزار میشود. این کلاسها در دو نوع خصوصی و عمومی نیز قابلیت برگزاری دارند.
سرفصلهای آموزشی در دوره حسابداری مقدماتی عمومی
موضوعات و سرفصلهای آموزشی در دوره حسابداری مقدماتی شامل مفاهیم، مباحث پایهای و اصولی در حسابداری است. در زیر به صورت فهرستوار به سرفصلهای آموزشی در حسابداری عمومی اشاره شده است:
● مهارت بررسی عملکرد مالی موسسات مالی و اعتباری
● یادگیری روشهای تهیه گزارش صورتهای مالی نهایی
● مهارت ثبت حسابهای خاص در موسسات بازرگانی
● توانایی در ثبت و تنظیم اسناد تجاری
● توانایی در انجام کارهای حسابداری مربوط به شرکتها مانند تنخواهگردان، صندوق و بانک
● توانایی در اصلاح و بستن حسابها در پایان دوره مالی
● مهارت در به کارگیری نرمافزارهای مخصوص حسابداری مانند هلو، excellent و …
● مهارت تشخیص اصول و مفروضات حسابداری و همچنین میزان اعتبار و ارزش آنها در عملیات حسابداری
اهداف و ریز برنامههای درسی
در دوره آموزش حسابداری عمومی کارورزان با اهداف و ریز برنامههای حسابداری آشنا میشوند. برخی از این اهداف به شرح زیر است:
● آشنایی با مفاهیم اولیه حسابداری، اصطلاحات حسابداری و تعاریف آنها
● آشنایی با انواع رشتههای تخصصی در حسابداری
● شناخت دورهها و فعالیتهای مالی در حسابداری
● آشنایی با روشهای بررسی و تحلیل عملکرد مالی موسسات
● شناسایی اصول ثبت و تنظیم اسناد معتبر حسابداری
● آشنایی با صورت حساب سود و زیان
● شناخت نوع فعالیت موسسات مالی و اعتباری
● آشنایی با استفاده کنندگان از خدمات حسابداری
● شناسایی موسسات از نظر نوع مالکیت (تعاونی، خصوصی و عمومی)
● تشخیص موسسات از نظر تعداد مالکیت(انفرادی یا سهامی)
● آشنایی با کدگذاری حسابها در دفاتر مشخص
● آشنایی با انواع تراز آزمایشی
● شناخت اصول محاسبات و ثبت تخفیفات
● یادگیری اصول صدور اسناد حسابداری موسسات خدماتی
● آشنایی با انواع اسناد تجاری مانند چک، سفته و برات
● یادگیری روشهای انبارگردانی و ارزیابی موجودی کالا
مخاطبان و شرکتکنندگان در دوره آموزشی حسابداری عمومی مقدماتی چه کسانی هستند؟
افراد مختلفی با پایههای تحصیلی متفاوت، برای این که بتوانند در بازار کار حسابداری مشغول به کار شوند، در این دوره آموزشی شرکت میکنند. این افراد عبارتند از:
● دانش آموزان رشته حسابداری در گروه کار و دانش که قصد دارند در دروس پایه حسابداری تقویت شوند.( این گروه بیشتر برای پاس کردن درس حسابداری مقدماتی در این دوره شرکت میکنند. )
● افرادی که میخواهند مدرک حسابداری از سازمان فنی و حرفهای داشته باشند.
● بعضی از فارغالتحصیلان در رشتههای مختلف تحصیلی برای استخدام شدن نیاز به داشتن مدرک فنی و حرفهای در حسابداری عمومی مقدماتی دارند.
حسابدار عمومی به چه کسی گفته میشود؟
بعد از شرکت در دوره حسابداری مقدماتی، کارجویان در این رشته قادر خواهند بود یک سری از کارهای عمومی و مقدماتی حسابداری را انجام دهند. در واقع این کاربران مهارت جمعآوری، تجزیه و تحلیل، اندازهگیری، تلخیص و گزارش رویکردهای مالی را پیدا میکنند. کاربران حسابداری عمومی همچنین باید بتوانند با نرمافزارهای مخصوص حسابداری کار کنند.
مهارتهای کاربردی در حسابداری عمومی
در پایان دوره آموزش حسابداری عمومی، کارورزان مهارتها و تواناییهای ویژهای را به دست خواهند آورد. برخی از این مهارتها به شرح زیر است:
● توانایی در انجام عملیات مختلف حسابداری مانند ثبت مغایرت در حساب کسر و اضافه صندوقها
● توانایی محاسبه موجودی بانک از مانده دفتر
● چگونگی روشهای محاسبه موجودی بانک طبق صورت حسابهاس بانکی
● توانایی در شناسایی اصول اصلاح بدهیهای جاری و همچنین پیش دریافتها
● توانایی در شناسایی اصول کلی اصلاح هزینههای تحقق یافته پرداخت نشده
● مهارت در شناسایی اصول افتتاح حسابها با تراز افتتاحیه
● قدرت شناسایی اصول محدود کننده مانند میثاقهای حسابداری
● مهارت کار با انواع نرمافزارهای حسابداری
● توانایی در شناسایی اصول ایجاد شماره سند موقت و دائم
● توانایی در ایجاد قفلهای سخت افزاری و اصول چاپ گزارشات
تجهیزات و ابزار مورد نیاز حسابداری عمومی
برای انجام عملیات حسابداری، لوازم و تجهیزاتی نیاز است. از مهمترین تجهیزات، میتوان به کامپیوتر و متعلقات آن، دفاتر سررسید اسناد تجاری، دفتر کل، دفتر معین، فرم تنخواه گردان، فرم تراز آزمایشی، اسناد حسابداری، فرم حواله انبار و … اشاره کرد. کارآموزان دوره حسابداری مقدماتی در طول دوره آموزشی با این ابزار نیز آشنایی کامل پیدا میکنند.
راهنمای ثبت نام آزمون فنی و حرفه ای
جمع بندی
حسابداری از جمله رشتههایی است که در همهی کشورها از جمله ایران، دارای بازار کار خوبی است. تمامی بانکها، شرکتهای دولتی و خصوصی، موسسات مالی و اعتباری برای انجام عملیات حسابداری خود به حسابدار نیاز دارند. دوره آموزش حسابداری عمومی، مناسب کسانی است که هیچ گونه پیش زمینه مهارتی در حسابداری ندارند. در این دوره ابتدا مفاهیم پایهای و اولیه در زمینه حسابداری به کارورزان آموزش داده میشود. شرکت کنندگان در پایان دوره، مهارتهای لازم را کسب خواهند کرد و با شرکت در آزمون و قبولی در آن موفق به اخذ مدرک معتبر حسابداری عمومی از فنی و حرفهای خواهند شد.