در دادگاه ها و نظام های قضایی، در بسیاری از پرونده ها قاضی برای صدور حکم و قضاوت صحیح نیاز دارد تمامی ابعاد پرونده را بررسی کند. اما قضات به طور تخصصی به همه علوم دنیا وارد نیستند به همین دلیل نیاز دارند تا با شخصی که در آن رشته تخصص دارد، مشورت کنند و از آنها راهنمایی بگیرند.
کارشناس رسمی دادگستری کیست؟
کارشناس رسمی دادگستری شخصی است که پس از گذراندن و قبولی در آزمون های تخصصی و احراز صلاحیت های لازم، از سوی دادگستری تایید و منصوب می شود. این کارشناسان در زمینه های مختلف فعالیت دارند و نظرات کارشناسی آن ها به عنوان سند معتبر در دادگاه ها مورد استفاده قرار میگیرد.
کارشناسان رسمی به ارائه نظرات تخصصی در پرونده های قضایی می پردازند و تحت نظر مستقیم قوه قضاییه فعالیت میکنند و معمولا در حوزه های تخصصی تر مشغول به فعالبت هستند.
فرق کارشناس رسمی دادگستری با کارشناس رسمی قوه قضاییه چیست؟
کارشناس رسمی دادگستری با کارشناس رسمی قوه قضاییه در چندین مورد با هم تفاوت دارند ولی در نگرش کلی هر دو یک شغل هستند و از نظر منصب شغلی تفاوتی با هم ندارند. بر اساس بررسی های تیم ایران عرضه، در ادامه این مطلب تفاوت ها و شباهت های موجود بین این دو کارشناس رسمی ذکر شده است که پیشنهاد می شود جهت کسب اطلاعات بیشتر به مطالعه مابقی مباحث بپردازید.
جهت انتصاب به شغل کارشناس رسمی، نیاز به شرکت در آزمون کارشناسان رسمی می باشد. آزمون کارشناس رسمی، آزمونی است که به افراد واجد شرایط، پروانه کارشناس رسمی دادگستری اعطا می گردد. علاقمندان به این شغل بر اساس شرایط عمومی و اختصاصی مندرج در دفترچه راهنمای مربوطه می توانند در این آزمون شرکت نمایند. افراد مختلف با طیف گسترده ای از رشته های دانشگاهی می توانند در این آزمون شرکت نمایند. جهت اطلاع از لیست رشته های مورد پذیرش میتوانید دفترچه این آزمون را مطالعه نمایید. لازم به ذکر است در صورت قبولی در این آزمون صرفا پروانه کارشناسی رسمی به فرد داده میشود و جنبه استخدامی ندارد.
نهاد های برگزار کننده آزمون کارشناس رسمی دادگستری و قوه قضاییه
این آزمون از سوی دو نهاد شورای عالی کارشناسان رسمی دادگستری و مرکز وکلا کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه به صورت جداگانه برگزار می شود. مجری و برگزار کننده این دو آزمون تا به امروز سازمان سنجش بوده است. همانطور که پیش تر نیز اشاره شد، منصب شغلی این دو آزمون یکی بوده و قبولین هر دو آزمون در نهایت به عنوان کارشناس رسمی دادگستری میتوانند مشغول به کار شوند. اولین نهاد و برگزار کننده این آزمون، کانون شورای عالی کارشناسان رسمی دادگستری بوده است.
در واقع هیچگونه تفاوتی در حوزه فعالیت، مسئولیت ها و ماهیت کار این دو وجود ندارد و یکسان هستند. هر دو کارشناس باید بدون جبهه گیری نظر کارشناسی خود را ابراز و در اختیار قاضی قرار دهند.
تفاوت منابع آزمون کارشناس رسمی دادگستری با قوه قضاییه
بر اساس اطلاعات مندرج در دفترچه متقاضیان اخذ پروانه کارشناس رسمی دادگستری مرکز وکلا قوه قضاییه، منابع مشترک در کلیه رشته های امتحانی به همراه منابع تخصصی هر رشته اعلام شده است که سوالات آزمون از این منابع خواهد بود. ولی برای آزمون کارشناس رسمی دادگستری شورای عالی، منابع مشخصی اعلام نشده است. بر اساس اطلاع مندرج در دفترچه راهنمای آزمون مربوطه، سوالات از منابع کتب دانشگاهی در رشته مورد تقاضا با رعایت استانداردها و تجارب لازم مربوط به هر رشته انتخاب و طراحی می شود. در حالت کلی افرادی که در آزمون کارشناسی رسمی شورای عالی دادگستری شرکت میکنند میتوانند از منابع اعلام شده در آزمون برگزار شده توسط قوه قضاییه نیز استفاده کنند و به مطالب آن ها مسلط باشند.
بر اساس اظهارات داوطلبین این دو آزمون، سطح سوالات آزمون کارشناس رسمی مرکز وکلا و قوه قضاییه نسبت به سوالات شورای عالی کارشناسان رسمی دادگستری دشوارتر می باشد.
جهت بررسی منابع، سوالات و آخرین اخبار این دو آزمون همراه ایران عرضه باشید. در صورت انتشار هر گونه اخبار جدیدی در مورد این دو آزمون، در صفحه اخبار آزمون کارشناس رسمی دادگستری اطلاع رسانی خواهد شد.