امروزه آسانسور یکی از اجزای اصلی در ساختمانها و آپارتمانهای چند طبقه محسوب میشود. برای نصب و راهاندازی آسانسورها باید به افراد متخصص و حرفهای در این زمینه مراجعه کرد. در واقع هر کس بخواهد در این زمینه به صورت تخصصی فعالیت کند باید در دورههای آموزشی نصب و راه اندازی آسانسور تحت عنوان مدیر فنی آسانسور شرکت کند. در دوره مدیر فنی آسانسور، کارآموزان با کلیه قواعد و اصول فنی آسانسور آشنا میشوند. این دوره در مراکز فنی و حرفهای سراسر کشور زیر نظر اساتید مجرب و کارآزموده برگزار میشود. اگر مایل به کسب اطلاعات بیشتر در مورد ثبتنام در این دوره و مزایای آن هستید توصیه میکنیم مطالب ارائه شده در این مقاله را تا انتها دنبال نمایید.
منظور از مدیر فنی آسانسور چيست؟
مدیر فنی آسانسور، جزء مهارتها و تخصصهایی است که در حوزه برق و مکانیک قرار میگیرد و با مشاغل کمک نصاب آسانسور و تکنسین آسانسور در ارتباط است. یک متخصص فنی آسانسور باید در زمینههای مرتبط با نصب و راهاندازی آسانسور، دانش و مهارتهای لازم را داشته باشد. این مهارتها از طریق شرکت در دورههای آموزشی تخصصی به دست میآيد.
دانلود سوالات گروه شغلی برق فنی و حرفه ای
استاندارد شایستگیهای مرتبط با مدیر فنی آسانسور
همانطور که در مقالههای قبل گفته شد، برای آموزش دیدن در هر شغل و حرفهای، یک سری استانداردهای آموزشی و مهارتی در سازمان فنی و حرفهای مشخص میشود. در مورد مدیر فنی آسانسور نیز شایستگیهای زیر تعریف شده است:
● نحوه محاسبه نیروی وارد بر کف و سقف چاه در محل نصب موتور گیربکس و نیز ضریب اطمینان
● چگونگی محاسبه تنش کمانش ریلهای راهنما
● طریقه اندازهگیری توان نامی مورد نیاز
● روش اندازهگیری بار استاتیکی وارد بر محور گیربکس و نیز ضریب اطمینان
● روش محاسبه کشش طناب فولادی و همچنین فشار ویژه طنابهای فولادی
ویژگیهای دوره مدیر فنی آسانسور و نحوه شرکت در آن
کارآموزان برای شرکت در دوره نامبرده در صورت واجد شرایط بودن، باید مدارک مورد نیاز را به مراکز فنی و حرفهای تحویل دهند. کلاسهای دوره کاملا به صورت حضوری برگزار میشود و تعداد جلسات در هفته بنابر درخواست شرکتکنندگان مشخص میشود که معمولا یک روز در میان است. این دوره آموزشی در مجموع 68 ساعت است که 49 ساعت آن به آموزش مباحث نظری اختصاص یافته و بقیه ساعات، ویژه مهارتهای عملی است.
مربیان دوره مدیر فنی آسانسور باید دارای حداقل مدرک کارشناسی در یکی از رشتههای برق، مکانیک یا عمران با سه سال سابقه کاری باشند. در پایان این دوره از داوطلبان، آزمون تئوری و عملی گرفته میشود و به کسانی که موفق به کسب نمره قبولی در آزمون شوند، مدرک معتبر فنی و حرفهای اعطا خواهد شد. در این آزمون 25 درصد از کل نمره مربوط به مباحث نظری، 65 درصد عملی و 10 درصد نیز به اخلاق حرفهای کارآموزان اختصاص یافته است.
توجه: شرکت در این دوره کاملا رایگان است و تنها بابت شرکت در آزمون، از داوطلبان هزينه گرفته ميشود.
شرایط عمومی و اختصاصی داوطلبان
همان طور که میدانيد برای شرکت در هر کدام از دورههای آموزشی سازمان فنی و حرفهای یک سری شرایط لحاظ شده است. برای شرکت در این دوره نیز ملزوماتی ویژه داوطلبان وجود دارد. از مهمترین شرایط ویژه کارآموزان برای شرکت در دوره مذکور میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
● داشتن حداقل مدرک کارشناسی در یکی از رشتههای برق، مکانیک و عمران
● برخورداری از سلامت جسمانی و روانی کامل
● نداشتن هیچ گونه سوء پیشینه کیفری و جزایی
● دارای پیش زمینه مهارتی در حوزه تکنسین فنی آسانسور
استانداردهای شغلی مرتبط با مدیر فنی آسانسور
یک مدیر فنی آسانسور باید بر تمامی مراحل اجرای کار آسانسور از جمله اسکلتبندی، نصب درب و ریل، موتور کابین و راهاندازی آسانسور، نظارت دقیق داشته باشد. به طور کلی میتوان گفت مدیر فنی آسانسور با تمامی شغلهای حوزه نصب و راهاندازی آسانسور در ارتباط عمیق است. از جمله استانداردهای شغلی مرتبط با مدیر فنی آسانسور میتوان به کمک نصاب آسانسور، تکنسین فنی آسانسور، راهاندازی آسانسور پایه 3، نصب مکانیکی پایه 2 و همچنین نصب درب و ریل پایه 3 اشاره کرد.
مباحث آموزشی دوره مدیر فنی آسانسور
در دوره آموزشی مدیر فنی آسانسور، کارآموزان با نحوه طراحی و محاسبات ویژه نصب و راهاندازی آسانسور آشنا میشوند. از مهمترین مباحث آموزشی دوره میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
● رعایت اصول ایمنی و بهداشت حرفهای در هنگام اجرای کار
● روشهای محاسبه نیروهای وارد بر کف و سقف
● نحوه محاسبه مقاومت کششی فولاد ریل
● محاسبه شعاع ژیراسیون و سطح مقطع ریل
● محاسبه راندمان الکتروموتور و گیربکس
● محاسبه بار غیر متعادل در آسانسور
● شناسایی انواع سیستم تعلیق و همچنین روش اندازهگیری سرعت الکتروموتورها
● آشنایی با اصطلاحات بار استاتیکی
● یادگیری نحوه محاسبه جرم زنجیر جبران
● چگونگی محاسبه جرم سیم بکسل و بار استاتیکی وارد بر محور گیربکس
● آشنایی با اصطلاحاتی مانند بار نامی آسانسور، طول سیم بکسل معلق، حداقل بار پارگی سیم بکسل، جرم کابین خالی و جرم واحد سیم بکسل
● دانشهای مرتبط با رابطه اویلر و حالتهای مختلف آن در آسانسور
● چگونگی محاسبه زاویه پیچش در سیم بکسل
● روشهای محاسبه کشش در حالتهای مختلف طناب فولادی
سایر دانش و مهارتهای تخصصی کاربردی دوره مدیر فنی آسانسور
یک مدیر فنی باید در تمامی حوزههای تخصصی مرتبط با آسانسور، اطلاعات و دانش کافی داشته باشد تا بتواند به عنوان یک مدیر فنی بر تمامی امور نظارت کند. به همین منظور مدیران فنی آسانسور علاوه بر آموزش مباحث عمومی دوره، یک سری دانش و مهارتهای تخصصی نیز فرا خواهند گرفت. این تخصصها شامل آشنایی با فنآوریهای نوین در صنعت آسانسور و نیز آشنایی با استانداردهای جدید ملی در آسانسورهای برقی است. در این دوره همچنین کارآموزان با ساختار و چگونگی ایجاد حرکتهای کششی و محاسبات مرتبط با استانداردهای جدید آشنا میشوند.
تجهیزات مورد نیاز
برای نصب و راهاندازی آسانسور، ابزار و تجهیزات خاصی نیاز است. کارآموزان در این دوره با این ابزار آشنایی پیدا میکنند. برخی از این ابزارها عبارتند از:
تیفور، سنگ فرز، دریل، درب اتوماتیک کابین، درب لولایی، درب اتوبوسی، دربهای تمام اتومات، گاورنر، میکروسوئیچ گاورنر، اهرم پاراشوت، مسلط واسط پاراشوت، کمان درب بازکن برقی یا مکانیکی، سیم بکسل، سربکسل، لودسل، سنسور آهنربا، فلکه هرزگرد، جعبه رویزیون، تابلو فرمان، الکترو موتور آسانسور، کلید قارچی، بست تراول، کرسی نمره 6 یا 10، کابین، کفشک، وزنه، ریل لقمه، پنل احضار، زنجیر جبران و …
یک مدیر فنی آسانسور باید دانش کافی در مورد مشخصات دقیق و فنی ابزار داشته باشد. در واقع مدیر فنی باید در مورد تعداد دقیق ابزار مورد نیاز اطلاعاتی را به تکنسینهای آسانسور ارائه دهد.
جمعبندی
مدیر فنی آسانسور جزء مشاغل مربوط به حوزه برق و مکانیک است که علاقهمندان زیادی به این حرفه گرایش دارند. آسانسور از صنایع نسبتا جدید است که در سالهای اخیر با توسعه ساخت آپارتمانها و برجهای چند طبقه، گسترش زیادی پیدا کرده است. بنابراین نیاز به متخصص در این زمینه نیز بسیار احساس میشود. از این رو افراد علاقهمند به این حوزه میتوانند ابتدا در دورههای آموزشی نصب و راهاندازی آسانسور سازمان فنی و حرفهای شرکت کرده سپس در دوره مدیر فنی آسانسور ثبتنام کنند. به عبارتی تکنسین آسانسور جزء پیش نیازهای مهارتی این دوره آموزشی است. علاقهمندان همچنین باید دارای حداقل تحصیلات کارشناسی در یکی از رشتههای برق، مکانیک یا عمران باشند. در پایان دوره همچنین از کارآموزان، آزمونی گرفته میشود و به کسانی که موفق به کسب حد نصاب نمره قبولی شوند، مدرک معتبر فنی و حرفهای اعطا خواهد شد.