برق، یکی از رشتههای فنی و پرکاربرد در صنایع مختلف است. برقکاری ساختمان یکی از زیر شاخههای این رشته است که در صنعت ساختمان سازی مورد استفاده قرار میگیرد. کسانی که میخواهند در این رشته به فعالیت بپردازند باید در دورههای آموزش برقکاری ساختمان شرکت کنند. مراکز فنی و حرفهای در سراسر کشور اقدام به برگزاری این کلاسها میکنند.
در پایان دوره از طریق برگزاری آزمون به شرکت کنندگان در دوره، مدرک معتبر و رسمی برقکار اعطا میشود. به جهت کارایی که این رشته در صنعت ساختمانی دارد، ما در این مقاله به بررسی این دوره پرداختهایم، بنابراین کسانی که قصد دارند در این دوره شرکت کنند پیشنهاد میشود این مقاله را تا پایان دنبال نمایند.
دوره آموزش برقکار ساختمان به چه صورت است؟
این دوره به صورت حضوری از مبتدی تا پیشرفته برگزار میشود و در چند جلسه اول دوره، مباحث در قالب تئوری بیان میشود سپس به شکل عملی به شرکتکنندگان آموزش داده میشود. موضوعاتی که به صورت تئوری بیان میشود شامل مبانی و سرفصلهای اولیه در برقکاری ساختمان است. دوره آموزش برقکاری به سه شکل عادی، نیمه فشرده و فشرده قابل برگزاری است که طول دوره عادی معمولا 8 هفته، نیمه فشرده 4 هفته و فشرده 2 هفته است. انتخاب نوع دوره آموزشی با توجه به خواسته متقاضیان تعیین میشود.
لزوم شرکت در دوره آموزش برقکار ساختمان چیست؟
قبل از هر نوع شرایط و الزامی برای شرکت در این دوره، فرد باید از علاقه کافی نسبت به این رشته برخوردار باشد تا در آن موفق شود. کسانی که میخواهند در این حوزه فعالیت کنند باید استعداد فنی بالایی داشته باشند تا بتوانند بعد از دیدن آموزشهای لازم دوره، وارد بازار کار مربوطه شوند.
کسانی که میخواهند با استفاده از مدرک بینالمللی در این رشته مهاجرت کنند، باید در دوره آموزشی برقکار ساختمان شرکت کنند. همچنین افرادی که میخواهند در حوزه برقکاری ساختمان به صورت حرفهای و تخصصی در پروژههای بزرگ کار کنند نیز لازم است در دوره آموزش برقکاری ساختمان شرکت کنند.
شرایط شرکت در دوره آموزش برقکاری ساختمان
به طور کلی شرایط ویژه و خاصی برای شرکت در این دوره وجود ندارد. اما بهتر است افراد متقاضی جهت شرکت در این دوره، حداقل دارای مدرک تحصیلی پایه نهم یا دیپلم فنی در هنرستان باشند. کسانی که میخواهند در این دوره شرکت کنند همچنین بهتر است که از قبل یک آشنایی مختصری در مورد این رشته داشته باشند تا با یک پیش زمینه و آمادگی قبلی در دوره شرکت کنند. بنابراین میتوان گفت داشتن علاقه، استعداد، پشتکار از مهمترین شرایط شرکت در این دوره است.
مزایای شرکت در دوره آموزش برقکاری ساختمان
کسانی که در دوره آموزش برقکاری شرکت میکنند، برای قبولی در آزمون جهت اخذ مدرک، مهارتها و اطلاعات لازم را بهتر کسب میکنند. از سوی دیگر، افرادی که دارای مدرک فنی برقکاری هستند، راحتتر میتوانند جهت گرفتن جواز به منظور راه اندازی فروشگاه لوازم الکتریکی اقدام کنند و همچنین از امکاناتی مانند وام اشتغالزایی و تسهیلات بانکی دیگر بهرهمند شوند.
از مزایای دیگر شرکت در این دوره، جذب راحتتر و بهتر در بازار کار است. زیرا برخی از آموزشگاهها، برقکاران آموزش دیده را جهت اشتغال و کارآموزی، به مراکز معتبری که مورد تایید آنها است معرفی میکنند. به طور میانگین در کشور ما روزانه در حدود 3000 واحد مسکونی احداث میشود که نیاز به برقکاری دارند، بنابراین برقکار ساختمان همواره مورد نیاز جامعه است. کسانی که در این دوره آموزش ببینند به راحتی میتوانند در پروژههای برق کشی ساختمانها مشغول به کار شوند. در سالهای اخیر، میزان اشتغالزایی در رشته برق در اکثر کشورهای پیشرفته دنیا رشد خوبی داشته است.
سرفصلهای آموزشی در دوره برقکاری ساختمان
از نظر نوع مباحث و موضوعات آموزشی، این دوره به درجه 2 و 1 تقسیمبندی میشود. در زیر به سرفصلهای مورد آموزش در هر یک از این درجههای آموزشی، پرداخته شده است.
سرفصلهای آموزشی در دوره درجه 1 برقکاری ساختمان
در دوره درجه 1 برقکاری ساختمان، مباحث به صورت تخصصی و حرفهایتر به متقاضیان آموزش داده میشود. از مهمترین مباحث دوره آموزشی درجه 1 برق ساختمان میتوان به یادگیری سیستمهای cctv، آموزش نحوه کار با سیستم الکتروموتور تک فاز، نصب و کنترل سیستمهای برق اضطراری، طراحی و اجرای سیستم fire alarm اشاره کرد. آموزش نصب دربهای اتوماتیک و کرکرهای، نصب دزدگیر و سیستم کنترلرهای برنامهپذیر نیز در این دوره آموزش داده میشود.
سرفصلهای آموزشی در دوره درجه 2 برقکاری ساختمان
در این مرحله ابتدا به آموزش مباحث مربوط به مبانی برق از جمله شناخت ابزارهای اندازهگیری و فلز کاری پرداخته میشود سپس نحوه کار با ابزارهای مورد استفاده در برقکاری ساختمان به متقاضيان آموزش داده میشود. ابزارهای اندازهگیری شامل سوهان، قلاویز کاری، کولیس و میکرومتر است. ابزار برقکاری به وسایلی مانند سیمچین، انبردست، فازمتر، دمباریک، فنر سیمکشی، لحیمکاری و … گفته میشود. از دیگر سرفصلهای مهم در این مرحله، آشنایی با اصول الکتریسیته بوده که شامل توزیع و انتقال برق، قانون اهم، شدت جریان و آمپر است. اصول و مبانی ابتدائی در برقکاری ساختمان، اجرای نقشههای برقی و پیاده کردن آنها در ساختمان و موضوعات مرتبط با برق قدرت نیز از دیگر سرفصلهای این دوره است.
چگونه با شرکت در دوره آموزش برقکار ساختمان حرفهای شویم؟
برای این که شرکت کنندگان بعد از شرکت در این دوره به یک برقکار حرفهای تبدیل شوند رعایت یکسری از نکات و دستورالعملها الزامی است. در زیر به برخی از این دستورالعملها اشاره شده است:
● بهتر است بعد از این که کلاسها به پایان رسید، برقکاران مبتدی در فروشگاههای لوازم الکتریکی و همچنین کارگاههای تعمیرات برق ساختمانی به عنوان شاگرد و کارآموز مشغول به کار شوند. با این روش آنها به صورت عملی با این کار درگیر میشوند و بهتر میتوانند مهارت خود را محک بزنند.
● کسانی که رشته هنرستان آنها برق بوده است، خیلی سریعتر مطالب و نکات آموزشی در این دوره را فرا میگیرند. این افراد همچنین میتوانند در دانشگاههای علمی کاربردی ادامه تحصیل دهند.
● آموزش دیدن زیر نظر اساتید بزرگ و مجرب در این حوزه، از لحاظ میزان یادگیری مباحث تخصصی، قطعا بازدهی بهتری برای متقاضیان دارد.
● ثبت نام در آموزشگاههایی که از نظر تجهیزات و امکانات آموزشی، پیشرفته و مجهزتر باشند.
راهنمای ثبت نام آزمون فنی و حرفه ای
جمعبندی
دوره برقکاری ساختمان زیر نظر سازمان فنی و حرفهای برگزار میشود. این دوره به صورت فشرده، نیمه فشرده و عادی برگزار میشود که با توجه به نظر متقاضیان، هر کدام از این دورهها قابل اجرا است. کسانی که در این دوره شرکت میکنند، بعد از پایان دوره به راحتی میتوانند در کارهایی نظیر برق کشی ساختمانها مشغول به کار شوند. در دوره آموزشی برقکاری، متقاضیان همچنین با مباحث عمده در رشته برق آشنا خواهند شد. در پایان دوره از طریق برگزاری آزمون و قبولی در آن، مدرک رسمی از سوی سازمان فنی و حرفهای به شرکت کنندگان در دوره اعطا میشود.