آزمون صلاحیت حرفه ای روانشناسان و مشاوران چیست؟

آشنایی با مجوز صلاحیت حرفه‌ای روانشناسان و مشاوران

یکی از دغدغه‌های اصلی روانشناسان و مشاوران این است که بعد از فارغ‌التحصیلی در چه مشاغلی می‌توانند، دست به کار شوند. در پی این موضوع جامعه‌ی روانشناسان و نظام روانشناسی کشور به دنبال احقاق حق خود بر آمدند تا سرانجام مصوبه‌ای تحت عنوان مجوز صلاحیت حرفه‌ای روانشناسان و مشاوران در سال ۱۴۰۲ تصویب شد. با تصویب این مجوز، دارندگان آن، دارای صلاحیت حرفه‌ای برای تمامی مشاغل مرتبط با مشاوره و روانشناسی را به دست خواهند آورد. برای دریافت این مجوز، روانشناسان باید ابتدا در آزمون صلاحیت حرفه‌ای شرکت کنند و پس از اخذ نمره قبولی موفق به دریافت مجوز صلاحیت حرفه‌ای خواهند شد.‌ در این مقاله به مطالبی پرداخته خواهد شد تا شما عزیزان آشنایی بیشتری با مجوز صلاحیت حرفه‌ای روانشناسان و مشاوران، نحوه‌ی دریافت آن و نیز مشاغلی که با دریافت مجوز می‌توان داشت را پیدا کنید.

همان‌طور که در بالا اشاره شد، طبق مصوبهٔ مجلس، مشاوران و روانشناسان برای راه‌اندازی مراکز مشاوره و هر گونه فعالیت حرفه‌ای در این زمینه باید مجوز لازم را اخذ نمایند. برای دریافت این مجوز، متقاضیان باید به درگاه ملی مجوزها مراجعه نموده و در آن‌جا ثبت‌نام کنند. فرآیند ثبت‌‌نام شامل شرایط و مراحل زیر است:

  • گرفتن کارت عضویت سازمان روانشناسان
  • دارا بودن مدرک کارشناسی ارشد از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در رشته‌های مشاوره و روانشناسی
  • متعهد بودن به منشور اخلاقی روانشناسان و مشاوران
  • تاییدیه علمی با امضای سه نفر از دارندگان پروانه اشتغال در این زمینه
  • پرداخت تعرفه صدور مجوز
  • کسب نمره قبولی در آزمون صلاحیت حرفه‌ای

شرایط دریافت مجوز صلاحیت حرفه‌ای روانشناسان

برای اخذ پروانه اشتغال روانشناسان و مشاوران، علاوه بر دارا بودن مدرک تحصیلی مرتبط، متقاضیان باید دارای یک سری شرایط عمومی نیز باشند. این شرایط به شرح زیر است:

  • تابعیت جمهوری اسلامی ایران
  • اعتقاد به یکی از ادیان رسمی کشور
  • عدم سوء پیشینه کیفری و جزایی
  • داشتن کارت پایان خدمت ویژه آقایان
  • داشتن گواهی پایان تحصیلی از دانشگاه‌های مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری

برگزاری آزمون صلاحیت حرفه‌ای مشاوران و روانشناسان چه ضرورتی دارد؟

سوالی که ممکن است برای خیلی از شماها پیش آمده باشد، این است که با خود می‌گویید چه ضرورتی برای برگزاری این آزمون وجود دارد؟

اهمیت ارائه صحیح خدمات متخصصان در حوزه روانشناسی از آن جهت است که در سلامت روانی، بهزیستی و نیز روانشناختی جامعه بسیار تاثیرگذار است. از این‌رو افراد متقاضی در این حرفه لازم است که در عین داشتن مدرک تحصیلی، آزمون صلاحیت حرفه‌ای را بدهند و برای اخذ مجوز مربوطه، حداقل نمره قبولی را در آزمون کسب کنند.

قانون نظام سازمان روانشناسان که در سال ۱۳۸۲ تشکیل شد به دنبال حمایت و پشتیبانی از جامعه روانشناسان بود. در نهایت با مشورت اعضای سازمان، تصمیم بر برگزاری آزمون صلاحیت حرفه‌ای روانشناسان به طور ادواری شد. از این‌رو با تصویب شورای مرکزی سازمان، مجددا آزمون صلاحیت حرفه‌ای اجرا شد.

آشنایی با مسائل فرهنگی و اجتماعی

آیتم آخر که برای احراز صلاحیت حرفه‌ای یک مشاور اهمیت دارد آشنایی و آگاهی او از مسائل فرهنگی و اجتماعی است. از آنجا اکثر مشکلات مراجعه‌کنندگان به مراکز مشاوره، از مسائل فرهنگی و اجتماعی نشات می‌گیرد، بنابراین باید میزان اشراف روانشناسان بر این‌ مسائل سنجیده شود. در واقع آنچه که تحت عنوان مسائل فرهنگی و اجتماعی از داوطلب پرسیده می‌شود، میزان تسلط وی را بر مسائل فرهنگی و اجتماعی کاملا مشخص می‌سازد.

واجدین شرایط شرکت در آزمون صلاحیت حرفه‌ای روانشناسان

تمامی دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی ارشد و دکترای روانشناسی و مشاوره، صرف نظر از اینکه مقاطع قبلی آن‌ها مرتبط بوده یا نه، می‌توانند در آزمون صلاحیت حرفه‌ای روانشناسان و مشاوران شرکت کنند. زیرا ملاک شرکت در آزمون از سوی نظام روانشناسی کشور صرفا مدرک کارشناسی ارشد یا دکترا در رشته‌های روانشناسی و مشاوره است. بنابراین افرادی که در یکی از این دو رشته یا گرايش‌های مرتبط، دارای مدرک لازم هستند، شرایط لازم برای شرکت در آزمون را دارند.

با مجوز صلاحیت حرفه‌ای روانشناسان و مشاوران چه مشاغلی می‌توان داشت؟

با مجوز صلاحیت حرفه‌ای روانشناسان، می‌توان اقدام به تاسیس مراکز مشاوره و روانشناسی کرد. کسانی که فاقد سرمایه لازم برای تاسیس مرکز هستند، نیز در مرکز مشاوره به عنوان نیروی متخصص می‌توانند مشغول به کار شوند. در واقع اخذ این‌ مجوز نقطه‌ی ورود آن‌ها به بازار کار و حرفه روانشناسی است. از این‌رو دارندگان مجوز صلاحیت حرفه‌ای روانشناسان و مشاوران، می‌توانند به عنوان مشاور در امور مربوط به مشاوره و روانشناسی در هر سازمانی استخدام شده و مشغول به کار شوند.

جمع‌بندی

در این مقاله به بررسی و شرایط اخذ مجوز صلاحیت حرفه‌ای روانشناسان و مشاوران پرداخته شد. یکی از مهم‌ترین شرایط اخذ مجوز، قبولی در آزمون ویژه صلاحیت، زیر نظر نظام روانشناسی کشور است. در این آزمون کلیه شایستگی‌ها و تخصص‌های لازم در حوزه روانشناسی و مشاوره مورد سوال قرار می‌گیرد. به طور کلی مواد بررسی صلاحیت حرفه‌ای روانشناسان بر طبق چهار اصل راهبری حرفه‌ای، خلاقیت حرفه‌ای، اخلاق حرفه‌ای و میزان آشنایی داوطلب با مسائل اجتماعی و فرهنگی جامعه است. کلیه دانش‌آموختگان مقاطع تحصیلی کارشناسی ارشد و دکترا در این زمینه می‌توانند برای اخذ مجوز صلاحیت حرفه‌ای اقدام نمایند.

صفحات مرتبط با آزمون صلاحیت حرفه ای روانشناسان و مشاوران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button