آزمون استخدامی فراگیر دستگاه‌های اجرایی چیست؟

در گذشته، هر سازمان، نهاد یا وزارتخانه برای تامین نیروی انسانی مورد نیاز خود، به صورت مجزا اقدام به برگزاری آزمون می‌کردند.‌ تا اینکه آزمون استخدامی فراگیر دستگاه‌های اجرایی به منظور متراکم‌سازی آزمون‌های استخدامی روی کار آمد. در این آزمون تمامی دستگاه‌های اجرایی کشور به صورت همزمان می‌توانند اقدام به جذب نیرو نمایند. تا الان دوازده دوره از این آزمون برگزار شده و دوره سیزدهم احتمالا در مرداد ماه 1404 برگزار خواهد شد. اگر می‌خواهید در مورد جزئیات این آزمون، شرایط شرکت در آن و سایر اطلاعات مرتبط با آن بیشتر بدانید، پیشنهاد می‌شود این مقاله را تا پایان دنبال نمایید.

آزمون استخدامی فراگیر دستگاه‌های اجرایی چیست؟

همان‌طور که در بالا گفته شد، آزمون استخدامی فراگیر دستگاه‌های اجرایی جهت تامین نیروی انسانی مورد نیاز وزارتخانه‌ها و سازمان‌های دولتی تهیه و تنظیم شد. این آزمون با نظارت و هماهنگی جهاد دانشگاهی برگزار می‌شود. داوطلبان برای شرکت در این آزمون باید دارای یک سری شرایط عمومی و اختصاصی باشند. به منظور آگاهی از شرایط شرکت در آزمون مذکور، دفترچه راهنمای شرکت در آزمون منتشر می‌شود، در این دفترچه کلیه اطلاعات مرتبط از جمله منابع مورد نیاز شرکت در آزمون، جداول احراز مشاغل و رشته‌های مورد نیاز درج شده است.‌ در دوره دوازدهم یک سری تغییرات صورت گرفته که یکی از آن‌ها حذف آموزش و پرورش از دستگاه‌های اجرایی متقاضی نیروی انسانی در این آرمون است. زیرا آزمون استخدامی نیروهای آموزش و پرورش چند سالی است که به صورت مجزا برگزار می‌شود.

شرایط عمومی و اختصاصی آزمون فراگیر دستگاه‌های اجرایی

همانند شرکت در سایر آزمون‌ها، شرکت در این آزمون تابع یک سری شرایط ویژه است. در بخش زیر به برخی از مهم‌ترین شرایط عمومی شرکت در آزمون اشاره شده است:

  • تابعیت جمهوری اسلامی ایران
  • اعتقاد به دین مبین اسلام یا یکی از ادیان شناخته شده در قانون اساسی کشور
  • التزام به قانون جمهوری اسلامی ایران
  • برخورداری از سلامت جسمانی و روانی کامل
  • عدم سو پیشینه کیفری و جزایی
  • عدم اعتیاد به دخانیات و مواد مخدر
  • داشتن گواهی پایان تحصیلی کارشناسی و بالاتر
  • داشتن گواهی پایان خدمت یا کارت معافیت غیر پزشکی ویژه آقایان
  • عدم وجود هرگونه ممنوعیت استخدامی در دستگاه‌های اجرایی توسط مراجع قضایی
  • دارای حداقل سن ۲۰ سال و حداکثر ۴۰ سال برای دارندگان مدرک کارشناسی و دارندگان مدارک کارشناسی ارشد ۴۵ سال

توجه: خانواده‌های معظم شهدا، جانبازان، آزادگان و فرزندان آن‌ها از شرایط سنی معاف هستند. (موارد ذیل به شرط ارائه مدرک قانونی و مستندات لازم از مراجع ذیربط، به حداکثر سن تعیین شده، اضافه می‌شود.)

امتیازات و سهميه‌های قانونی آزمون استخدامی فراگیر دستگاه‌های اجرایی

مطابق با سایر آزمون‌های استخدامی، در این آزمون نیز برای دارندگان سهمیه، امتیازاتی در نظر گرفته شده است. این امتیازات به شرح زیر است:

سهمیه ایثارگران

این سهمیه با تایید بنیاد شهید و از محل سهميه‌های قانونی ۵ و ۲۵ درصد از مجموع مجوزهای استخدام دستگاه‌های اجرایی است که با رعایت قوانین و ساز و کارهای مشخص شده در نظر گرفته شده است. داوطلبان مشمول این امتیاز باید شغل محل‌های مشخص شده در سهمیه ایثارگران را انتخاب کنند. داوطلبان متقاضی استفاده از این سهمیه، ابتدا باید اطلاعات خود را در سیستم سجایا ثبت کرده و به تایید بنیاد شهید و ‌امور ایثارگران برسانند. در صورت عدم تایید، داوطلبان مجاز به انتخاب شغل‌های محل مورد نظر با سهمیه ایثارگران نیستند.

سهمیه معلولین

یکی دیگر از سهميه‌هایی که به منظور حمایت از جامعه معلولین به آن امتیاز تعلق می‌گیرد سهمیه معلولین است. این سهمیه، ۳ درصد بوده که از مجموع مجوزهای هر یک از دستگاه‌های اجرایی و با رعایت قوانین و شرایط اجرا می‌شود. از این‌رو داوطلبان معلول واجد شرایط برای استفاده از سهمیه مذکور، باید شغل محل‌های مشخص شده در سهمیه معلولان را انتخاب کنند. داوطلبان معلول باید توانایی جسمی لازم برای انجام کاری که جهت آن استخدام می‌شوند را داشته باشند.

سایر امتیازات

علاوه بر سهمیه‌های ذکر شده در بالا، سهميه‌های بومی شهرستانی، حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و حافظین قرآن برای داوطلبان واجد شرایط در نظر گرفته شده است.

سهمیه بومی

سهمیه بومی مختص داوطلبان شهرستانی به استثنای شهرستان‌های تهران و مراکز استان‌ها است. نحوه اعمال امتیاز بومی به این صورت است که نمره مکتسبه داوطلب بومی شهرستانی در آزمون کتبی با ضریب یک و چهاردهم اعمال می‌شود. به این معنا که مجموع وزن ۴۰ درصد برای حیطه عمومی و ۶۰ درصد حیطه تخصصی با ضریب یک و چهارم محاسبه می‌شود.

قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت

در این طرح به ازای تاهل و هر فرزند ۱ امتیاز و تا مجموع حداکثر ۱۰ امتیاز به داوطلبان واجد شرایط داده می‌شود.

حافظین قرآن

با توجه به مصوبه شورای توسعه مدیریت و سرمایه انسانی، در آزمون کتبی ۱۰ درصد و در مرحله ارزیابی تکمیلی نیز ۱۰ درصد به حافظین درجه ۲ تا ۳ لحاظ می‌شود.

منابع آزمون

منابع آزمون شامل سه حیطه عمومی، تخصصی و اختصاصی است. هر کدام از این سه حیطه شامل یک سری مواد هستند. مواد آزمون تخصصی و اختصاصی در این دوره تغییراتی دارد. داوطلبان عزیز، برای آگاهی از منابع تخصصی و اختصاصی متناسب با رشته و عنوان شغلی مورد نظر خود می‌توانند به جداول دفترچه راهنمای آزمون مراجعه کنند.

منابع حیطه عمومی شامل:

  • تسلط بر مبانی اسلامی – انقلابی
    1. ولایت فقیه امام خمینی (ره)
    2. طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن
    3. جدال دو اسلام امام خمینی (ره)
  • آشنایی با اسناد و قوانین بالادستی
    1. قانون اساسی
    2. بیانیه گام دوم
    3. برنامه هفتم توسعه
  • ژبان و ادبیات فارسی
  • زبان انگلیسی عمومی
  • هوش و توانمندی های ذهنی
  • فناوری اطلاعات

نکته۱: مواد آزمون عمومی برای مشاغل حوزه هنری انقلاب اسلامی متفاوت از سایر مشاغل است‌.

نکته ۲: سوالات در حیطه تخصصی و اختصاصی با توجه به عنوان شغل انتخابی داوطلب متفاوت است.

نکته ۳: تمامی سوالات طرح شده به صورت چهار گزینه‌ای بوده و طبق ضریب مشخص شده تصحیح می‌شوند. این آزمون همچنین دارای نمره منفی است به این صورت که به ازای هر پاسخ منفی، یک سوم نمره منفی، در نظر گرفته می‌شود.

نکته ۴: چگونگی محاسبه نمره نهایی داوطلب بر اساس آزمون کتبی و فرآیند ارزیابی و مصاحبه است که به صورت درصد، پیش از برگزاری هر آزمون مشخص می‌شود. بعد از اعلام نظر گزینش و نمره نهایی، همچنین در صورتی که دو داوطلب دارای نمره نهایی یکسان باشند، اولویت با داوطلبی است که نمره کتبی بالاتری دارد.

مراحل ثبت‌‌نام در آزمون فراگیر دستگاه‌های اجرایی

داوطلبان علاقه‌مند، برای شرکت در آزمون مذکور، بعد از مطالعه کلیه شرایط و ضوابط در دفترچه راهنمای آزمون، باید در زمان تعیین شده نسبت به پرداخت هزینه اقدام نموده و ثبت‌‌نام نمایند. عکس پرسنلی داوطلب باید در قالب JPG بوده و سایز آن حداقل ۲۰۰ در ۳۰۰ و حداکثر ۳۰۰ در ۴۰۰ باشد. حجم فایل نیز باید حداقل ۱۵ کیلوبایت و حداکثر ۷۰ کیلو بایت بوده و زمینه عکس سفید باشد.

به طور کلی مراحل ثبت‌‌نام به ترتیب شامل موارد زیر است:

  1. بارگذاری مدارک (کارت ملی، شناسنامه و عکس)
  2. پر کردن فرم‌های مربوط به اطلاعات فردی
  3. پر کردن فرم‌های مربوط به اطلاعات تحصیلی داوطلب
  4. پر کردن فرم‌های مرتبط با سهمیه و سابقه کار داوطلب
  5. انتخاب نوع شغل و محل مورد نظر شغل درخواستی داوطلب
  6. کامل کردن اطلاعات تکمیلی شامل آدرس و کدپستی
  7. دریافت کد رهگیری و ذخیره آن

لیست دستگاه‌های اجرایی در آزمون فراگیر استخدامی

یک سری از دستگاه‌ها و سازمان‌ها هر ساله اقدام به جذب نیرو از طریق آزمون فراگیر می‌کنند. آمار سازمان‌ها و دستگاه‌ها در هر دوره ممکن است تغییراتی داشته باشد. در سری دوازدهم آزمون استخدامی فراگیر دستگاه‌های اجرایی، سازمان تبلیغات اسلامی نیز به لیست دستگاه‌های اجرایی اضافه شده است. اما به هر حال همیشه سازمان‌هایی هستند که از این طریق نیروی انسانی مورد نیاز خود را جذب می‌کنند. پست بانک‌ها، روزنامه‌های رسمی کشور، سازمان بازرسی کل کشور، سازمان بنادر و دریانوردی، سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، سازمان فضایی ایران، گمرک جمهوری اسلامی ایران، وزارت اقتصاد و دارایی، وزارت کشور، میراث فرهنگی و گردشگری، وزارت ورزش و جوانان و شرکت مدیریت منابع آب ایران جزو سازمان‌هایی هستند که داوطلبان می‌توانند مشاغل مورد نظر خود را در این سازمان‌ها انتخاب کرده و از طریق آزمون ورودی استخدام پیمانی یا رسمی شوند.

عناوین شغلی در آزمون استخدامی فراگیر دستگاه‌های اجرایی

در این آزمون هر کس با توجه به رشته و تخصص خود می‌تواند در یک عنوان شغلی شرکت کند. البته در هر سری از آزمون، شرایط احراز برخی شغل‌ها تغییراتی می‌کند و نیز یک سری از مشاغل اضافه یا حذف می‌شوند. به عنوان نمونه عناوین شغلی مورد نیاز در پست بانک‌ها شامل بانکدار گروه حقوقی، گروه امور مالی و امور کامپیوتر و نیز فناوری اطلاعات است. فارغ‌التحصیلان رشته‌های مرتبط با مهندسی کامپیوتر، مهندس it و علوم کامپیوتر می‌توانند در گروه شغلی حوزه فناوری شرکت کنند. فارغ‌التحصیلان رشته‌های بانکداری، آمار، حسابداری، مدیریت اقتصاد و سایر رشته‌های مرتبط می‌توانند در گروه شغلی بانکداری شرکت کنند. کارشناسان در حوزه حقوق نیز می‌توانند در حوزه شغلی بانکدار حقوقی آزمون داده و در صورت کسب حد نصاب نمره وارد مراحل ارزیابی شوند‌.

در سایر سازمان‌ها و نهادها نیز افراد با توجه رشته تحصیلی خود می‌توانند در گروه شغلی متناسب با رشته خود، طبق آنچه که در جدول شرایط احراز مشاغل در دفترچه راهنمای آزمون می‌آید، شرکت کنند.

جمع بندی

آزمون استخدامی فراگیر دستگاه‌های اجرایی به صورت ادواری سالی یک یا دو بار برگزار می‌شود که تا کنون دوازده دوره از آن برگزار شده است. تمامی دستگاه‌های اجرایی، وزارت‌خانه‌ها و سازمان‌های دولتی متقاضی نیروی کار، می‌توانند از طریق این آزمون، نیروی انسانی مورد نیاز خود را جذب کنند. همه‌ی فارغ‌التحصیلان دانشگاهی از مقطع کارشناسی به بالا می‌توانند متناسب با رشته تحصیلی خود و با توجه به جدول شرایط احراز مشاغل مندرج در دفترچه راهنمای آزمون، ثبت‌‌نام کننند و در صورت کسب حد نصاب نمره قبولی به ادامه فرآیند ارزیابی تکمیلی راه یابند. در نهایت داوطلبانی که در مجموع آزمون کتبی و مصاحبه و نیز ارزیابی نهایی، موفق به کسب نمره قبولی شوند، به عنوان نیروی رسمی یا پیمانی در سازمان مورد نظر استخدام می‌شوند.

سایر امتیازات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا