چکیده
موفقیت شرکتهای متوسط و کوچک بخش کشاورزی(agri-SMEs)، از میان عوامل دیگر، شدیدا بستگی به قابلیت انها در مدیریت کارامد مالی دارد. این مطالعه به بررسی وسعت شیوه فعالیت های مدیریت مالی این شرکتها در بخش کشاورزی تانزانیا می پردازد. همچنین این مطالعه، طرح پیمایش مقطعی را با هدف جمع اوری داده ها از 427 شرکت متوسط و کوچک بخش کشاورزی، در 3 منطقه تانزانیا مورد استفاده قرار داد. امار توصیفی و مدل معادلات ساختاری شکل دهنده- بازتابی رده بالاتر (SEM ) برای تحلیل داده ها به کار گرفته شدند. این یافته ها نشاندهنده پذیرش و به کارگیری شیوه های مدیریت مالی در حد متوسط هستند. مخصوصا اینکه براساس یافته ها و شواهد موجود، شرکتهای متوسط و کوچک بخش کشاورزی مکررا در شیوه های مدیریت سرمایه در گردش از قبیل حفظ جریان های نقدی کافی و سوابق پرداختی و دریافتی مشارکت داشتند. با وجود این، گزارش مالی کمتری از شیوه های مدیریت با توجه به صورت های مالی پراکنده و تحلیل مالی صورت پذیرفته است. یافته های بیشتر نشاندهنده این می باشند که دیگر شیوه های مدیریت مالی از قبیل حسابداری مالی، بودجه بندی سرمایه ای و مدیریت تامین مالی ، به طور متوسط و به ندرت، با منابع مالی خارجی مورد استفاده قرار گرفتند، منابعی که در مقایسه با منابع مالی داخلی کمتر مورد استفاده قرار گرفتند. تحلیل مسیر این مورد را نشان می دهد که همه ساختارهای رده پایینتر به طرز چشمگیری با ساختار شیوه مدیریت مالی رده بالاتر ارتباط دارند که این مورد بیشترین تاثیر در بودجه بندی سرمایه ای را نشان می دهد. این یافته ها دلالت بر نیاز مبرم به ارتقا کیفی گزارش مالی ، تحلیل و استفاده از منبع خارجی مالی در شرکتهای متوسط و کوچک تانزانیا دارد. همچنین این یافته ها ارائه دهنده دیدگاه های ارزشمند شرکتهای کوچک و متوسط بخش کشاورزی با هدف به کار گیری استراتژی مناسب در جهت اجرای شیوه های مدیریت مالی می باشند که نتیجه ان موفقیت بیشتر در زمینه عملکرد مالی بهتر است.
شرکتهای کوچک و متوسط بخش کشاورزی
ما به تشریح این شرکتها به عنوان یک پدیده بحث انگیز در سرتاسر جهان می پردازیم، در این مطالعه، ما سیاست گسترش سازمانی شرکتهای متوسط و کوچک (2003) تانزانیا را بررسی کرده که این شرکتها را به شکل ذیل طبقه بندی می کند: شرکتهای خرد با بیش از 4 کارمند تا TAS5 میلیون سرمایه و شرکتهای کوچک مشارکت کننده بین 5 تا 49 کارمند با سرمایه ای از TAS 5 میلیون تا 200 میلیون در بخش سرمایه گذاری مشارکت می کنند، همچنین شرکت های متوسط بین 50 تا 99 نفر از افراد را استخدام کرده و از سرمایه TAS 200 میلیونی تا 800 ملیونی در بخش سرمایه گذاری استفاده می کنند، شرکتهای بزرگ نیز حداقل 100 نفر را استخدام کرده و دارای سرمایه بالای 800 میلیونی در بخش سرمایه گذاری می باشند. شرکتهای کوچک و متوسط بخش کشاورزی دارای عملکرد داد و ستد کوچک در چارچوب زنجیره ارزش کشاورزی یا تجارت محصولات کشاورزی هستند(SAFIN 2021).
مطالعات تجربی
تحلیل مطالعات در زمینه شیوه های مدیریت مالی بخش کشاورزی شرکتهای متوسط و کوچک نشاندهنده یافته های مختلف در زمینه شیوه های خاص از قبیل مدیریت سرمایه در گردش، تامین مالی، بودجه بندی سرمایه ای ، گزارش و حسابداری مالی می باشند.