یکی از خوراکیهای خوشمزه و جذاب در بین کودکان و حتی بزرگترها ساندویچ سوسیس و کالباس است. این خوراکیها اکثرا به صورت کارخانهای تولید میشوند و برای تولید با کیفیت و برند سازی، نیاز به یک متخصص و فرد ماهر در خط تولید وجود دارد.
امروزه مصرف کنندگان به دنبال سوسیس و کالباسهایی هستند که به روشی کاملا سالم و ارگانیک تولید شود تا ضرری برای سلامتی بدن نداشته باشد. برای تهیه سوسیس و کالباس به روش اصولی باید مهارت لازم را به دست آورد. به همین منظور سازمان فنی و حرفهای اقدام به برگزاری دوره مسئول خط تولید سوسیس و کالباس نموده است. این دوره ویژه کارآموزان از مبتدی تا پیشرفته است.
منظور از مسئول خط تولید سوسیس و کالباس چیست؟
مسئول خط تولید سوسیس و کالباس کسی است که به همه مراحل تولید سوسیس و کالباس واقف باشد و بتواند از عهده همهی کارهای مربوط به مراحل تولید سوسیس و کالباس برآید. برای تصدی چنین مسئولیتی فرد باید آموزشهای لازم را در زمینه تولید سوسیس و کالباس دیده باشد و مهارتهای لازم را نیز کسب کرده باشد. به همین منظور دورههای آموزشی فنی و حرفهای از مبتدی تا پیشرفته جهت پرورش نیروهای متخصص و حرفهای در خط تولید سوسیس و کالباس برگزار میشود. در واقع کارآموزان در این دوره با روشهای پخت انواع سوسیس و کالباس به روش خانگی و ارگانیک و همچنین صنعتی آشنا میشوند. این دوره زیر نظر اساتید مجرب و حرفهای در زمینه تولید سوسیس و کالباس به روش ارگانیک تشکیل میشود.
دانلود سوالات گروه صنایع غذایی
شرایط و نحوه ثبتنام
همانند سایر دورههای آموزشی سازمان فنی و حرفهای، برای ثبتنام در این دوره نیز یک سری شرایط عمومی ویژه داوطلبان برقرار است. برخی از مهمترین آنها عبارتند از:
● برخورداری کامل داوطلبان از سلامت جسمانی و روانی کامل
● عدم سوء پیشینه کیفری و جزایی
● داشتن حداقل سن 15 سال تمام
● داشتن مدرک تحصیلی پایان متوسطه اول ( در شرایط استثنا دارندگان مدارک تحصیلی پایینتر نیز مورد پذیرش قرار خواهند گرفت.)
توجه 1: شرکت در این دوره نیاز به هیچ گونه پیش زمینه مهارتی ندارد.
توجه 2: کلاسهای دوره آموزش مسئول خط تولید سوسیس و کالباس در تمامی مراکز فنی و حرفهای به صورت حضوری تشکیل میشود.
توجه 3: بابت شرکت در دوره مسئول خط تولید سوسیس و کالباس سازمان فنی و حرفهای از داوطلبان هیچ گونه شهریهای گرفته نمیشود و تنها بابت صدور گواهی دوره از آنها هزینه اخذ میشود.
سرفصلهای آموزشی دوره مسئول خط تولید سوسیس و کالباس
همان طور که در بالا گفته شد هنرجویان در این دوره دانش و مهارتهای لازم را برای مسئولیت پذیری خط تولید سوسیس و کالباس به دست میآورند. به همین منظور یک سری استانداردهای آموزشی در این دوره تعریف شده است که از مهمترین سرفصلهای آموزشی در این دوره میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
● شناخت مواد اولیه سوسیس و کالباس
● آشنایی با انواع مختلف سوسیس و کالباس
● یادگیری روشهای طعم دهی به سوسیس و کالباس
● آشنایی با روشهای پخت سوسیس و کالباس و نیز دستگاههای ویژه پخت
● روشهای روکشی انواع سوسیس و کالباس
در زیر به طور جداگانه به بررسی هر کدام از سرفصلهای آموزشی دوره پرداخته شده است:
مواد اولیه سوسیس و کالباس
کارآموزان قبل از اینکه با نحوه تولید سوسیس و کالباس آشنا شوند ابتدا باید مواد اولیه به کار رفته در تولید آنها را بشناسند. همان طور که میدانيد اولین و مهمترین جزء تشکیل دهنده سوسیس و کالباس گوشت است که تولید کنندگان با توجه به نوع سوسیس و کالباس از گوشت قرمز یا سفید استفاده میکنند. مواد افزودنی دیگر به انواع سوسیس و کالباس شامل ادویهها، نمک، قارچ، انواع پنیر و … است.
انواع مختلف سوسیس و کالباس
بعد از آنکه آموزشهای لازم در خصوص مواد اولیه سوسیس و کالباس به کارآموزان داده شد نوبت به معرفی انواع سوسیس و کالباس میرسد. امروزه کارخانههای تولید سوسیس و کالباس به منظور بازاریابی بهتر و فروش بیشتر، در انواع سوسیس و کالباس تنوع زیادی ایجاد کردهاند. از جمله انواع سوسیس و کالباس میتوان به سوسیس آلمانی، سوسیس کوکتل، سوسیس فرانکفورتر، سوسیس هلندی، سوسیس سولیکو، ژامبون گوشت 90 درصد، ژامبون مرغ و قارچ، ژامبون بیکن تنوری، ژامبون پنیری و کراکف اشاره کرد. قیمت انواع سوسیس و کالباس با توجه به درصد گوشت خالص به کار رفته در آنها و نیز میزان کیفیت سایر مواد اولیه آنها تعیین میشود.
روشهای طعمدهی به سوسیس و کالباس
برای پخت هر کدام از انواع سوسیس و کالباس نیاز به استفاده از یک ادویه خاص است. به همین منظور یک مسئول خط تولید سوسیس و کالباس باید انواع ادویهجات مورد استفاده در تولید سوسیس و کالباس را بشناسد. یک متخصص در زمینه تولید سوسیس و کالباس همچنین باید بداند که در هر نوع سوسیس یا کالباس، چه نوع ادویه یا طعم دهندهای بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
روشهای پخت سوسیس و کالباس با دستگاههای مخصوص
برای پخت انواع سوسیس و کالباس به دستگاههای ویژهای نیاز است. کارآموزان در طول دوره با روش استفاده از این دستگاهها آشنا میشوند. برای پخت سوسیس و کالباس دستگاههای نیمه صنعتی و صنعتی کامل وجود دارد که در کارخانههای تولیدی از دستگاههای تمام اتومات استفاده میکنند.
امروزه با پیشرفت علم و فناوری در زمینه تولید محصولات پروتئینی و گوشتی از جمله سوسیس و کالباس، دستگاههای کاملا پيشرفتهای در این زمینه طراحی و تولید شدهاند و به بازار عرضه خواهند شد.
روشهای روکشی سوسیس و کالباس
انواع سوسیس و کالباس بعد از آنکه تولید میشوند برای عرضه به بازار مصرفی نیاز به روکشی دارند. نوع روکشی مناسب سوسیس و کالباس در جذب مشتری و بازاریابی آن ها بسیار موثر است. بنابراین میتوان گفت این مرحله نیاز به حساسیت و توجه زیادی از سوی تولیدکنندگان دارد. کارآموزان در دوره مسئول خط تولید سوسیس و کالباس با روشهای مختلف روکشی سوسیس و کالباس آشنا میشوند. کارخانههای تولید سوسیس و کالباس با برندهای نام آشنا، برای روکشی محصولات تولیدی خود از روکشهای با کیفیت و ممتاز استفاده میکنند.
صدور مدرک معتبر مسئول خط تولید سوسیس و کالباس و مزایای آن
در این دوره آموزشی، بعد از آن که کارآموزان با دانش تخصصی و مباحث تئوری تولید سوسیس و کالباس آشنا شدند به صورت عملی نیز آموزشهای لازم را خواهند دید. در پایان دوره همچنین از داوطلبان آزمون تئوری و عملی گرفته خواهد شد و به کسانی که در آزمون موفق شوند، مدرک معتبر فنی و حرفهای در زمینه مسئول خط تولید سوسیس و کالباس اعطا خواهد شد. برای اینکه کارآموزان در این آزمون موفق شوند، سایت ایران عرضه مجموعه جزوات و نمونه سوالات آزمون دورههای قبل را به شکل فایل pdf جمع آوری کرده و در اختیار کاربران قرار داده است. داوطلبان عزیز میتوانند این فایل را به صورت رایگان دانلود کنند.
کارآموزان با داشتن این گواهی میتوانند در کارخانههای تولید سوسیس و کالباس به عنوان مسئول خط تولید مشغول به کار شوند. با اخذ این مدرک همچنین میتوان اقدام به تاسیس کارگاههای کوچک خانگی در زمینه تولید سوسیس و کالباس ارگانیک نمود و کسب درآمد کرد. در رابطه با تاسیس کارگاههای کوچک خانگی نیز دولت تسهیلات با بهره کم را به دارندگان مدارک معتبر فنی و حرفهای در همان زمینه کاری مرتبط، اختصاص داده است.
جمعبندی
از انواع محصولات پروتئینی پرطرفدار و پر فروش در بازار، سوسیس و کالباسها هستند. با زیاد شدن مراکز فست فودی، مصرف این محصولات نیز روز به روز بیشتر شده است. از این رو تولید کنندگان سوسیس و کالباس دارای بازار کار خوبی بوده و نیز درآمد نسبتا خوبی هم دارند. سوسیس و کالباس به دو روش صنعتی و خانگی قابل تولید است که برای تولید آنها نیاز به کسب مهارتهای ویژه است. در دوره مسئول خط تولید سوسیس و کالباس فنی و حرفهای، کارآموزان میتوانند دانشهای ویژه در خصوص تولید سوسیس و کالباس را به دست آورند و در این حرفه مشغول به کار شوند. سرفصلهای آموزشی دوره شامل آشنایی با انواع سوسیس و کالباس، شناخت مواد اولیه تولید، روشهای طعم دهی و دستگاههای ویژه تولید سوسیس و کالباس است.