آشنایی با دوره نانوای نان سنتی تافتون سازمان فنی و حرفه ای

یکی از شغل‌های مورد نیاز عموم مردم شغل نانوایی است. شغل نانوایی به دسته‌های مختلفی تقسيم می‌شود.‌ نانوای نان سنتی تافتون یکی از انواع نانوایی است که همواره مورد استقبال افراد زیادی قرار می‌گیرد. برای فعالیت در این حرفه باید مهارت و تخصص لازم را به دست آورد. به‌ همین منظور سازمان فنی و حرفه‌ای اقدام به برگزاری دوره‌های آموزشی نانوای نان سنتی تافتون کرده است. این دوره‌ها به صورت مهارتی و کاربردی برای همه‌ی افراد رایگان است. برای این که در مورد دوره نانوای نان تافتون بیشتر بدانید توصیه می‌شود این مقاله را تا پایان مطالعه نمایید.

دوره نانوای نان سنتی تافتون
قبل از این‌که در مورد این دوره توضیحاتی داده شود ابتدا لازم می‌دانیم تعریفی واضح و ابتدایی از نانوای نان سنتی را به شما عزیزان ارائه دهیم.
منظور از نانوای نان سنتی تافتون کسی است که از عهده کارهای مرتبط با تهیه نان تافتون مانند تشخیص آرد خوب، مختلط بودن آن با مواد دیگر، تهیه خمیر مناسب و تشخیص زمان ور آمدن آن برآید. یک نانوا همچنین باید کارهای مرتبط با تعمیر انواع دستگاه‌ها و تجهیزات ویژه نانوایی را بلد باشد.

دانلود سوالات نانوای نان تافتون

شرایط و نحوه ثبت‌ نام در دوره نانوای نان سنتی تافتون

برای ثبت نام در این دوره خیلی به شرایط سخت و پیچیده ای لازم نیست. کارآموزان تنها کافی است مدرک پایان دوره متوسطه اول یا دوم را دارا بوده و همچنین از سلامت کامل جسمانی و روانی برخوردار باشند. از نکات قابل توجه در مورد این دوره این است که شرکت در این دوره نیاز به هیچ‌گونه پیش زمینه مهارتی ندارد. مدت زمان دوره آموزشی نانوای نان سنتی تافتون 70 ساعت است که 28 ساعت از آموزش‌ها به صورت نظری و 42 ساعت مابقی به شکل عملی برگزار می‌شود. مربیان این دوره آموزشی، معمولا کارشناسان در حوزه نانوایی و صنایع غذایی هستند.
در پایان دوره آموزشی، از کارآموزان شرکت کننده در دوره، آزمون تئوری و عملی گرفته می‌شود. 25 درصد از نمره آزمون، به مباحث تئوری و 75 درصد به مباحث کاربردی تخصیص می‌یابد. در سایت ایران عرضه کلیه نمونه سوالات آزمون‌های ادوار گذشته فنی و حرفه‌ای موجود است. با تهیه این نمونه سوالات، قبولی داوطلبان در آزمون تا حد زیادی تضمین می‌شود. به داوطلبانی که موفق به کسب حد نصاب نمره قبولی در آزمون شوند، مدرک معتبر فنی و حرفه‌ای در زمینه نانوای نان سنتی اعطا خواهد شد.

‌توانایی‌ها و شایستگی‌های نانوای نان سنتی

یک کارآموز نانوای نان سنتی تافتون در پایان دوره باید از عهده کارهای زیر برآید:
● مهارت در رعایت اصول، نکات بهداشتی و ایمنی
● توانایی در تشخیص مواد اولیه سالم و مناسب جهت تهیه خمیر
● مهارت در تهیه امکانات، تجهیزات و ابزار مناسب نانوایی
● توانایی و مهارت در تهیه خمیر مناسب ویژه نان تافتون
● مهارت در سرد کردن نان‌های پخته شده و نیز بسته‌بندی کردن آن‌ها

دانش‌ و مهارت‌های مورد نیاز در هر کدام از شایستگی‌های نانوایی

همان طور که در بالا گفته شد یک نانوا باید بتواند از عهده تمام کارهای نانوایی برآید. به همین‌ منظور برای انجام هر کدام از کارهای نانوایی باید دانش و مهارت لازم را در دوره به دست آورند. در بخش زیر به طور جداگانه دانش‌های لازم برای اجرای هر کدام از مراحل نانوایی مورد بررسی قرار گرفته است.

رعایت اصول و نکات بهداشتی، ایمنی
رعایت اصول حفاظتی و بهداشتی در انجام همه شغل‌ها الزامی است. در مورد نانوایی نیز باید این اصول رعایت شوند. در زیر به برخی از دانش‌ و مهارت‌های لازم برای اجرای اصول بهداشتی و ایمنی اشاره شده است:
● شناسایی اصول بهداشت فردی مانند بهداشت پوست و مو، اخذ کارت بهداشتی، استفاده از لباس کار مناسب و کسب اطلاعات در مورد بیماری‌های واگیردار
● آشنایی با روش‌های ضدعفونی کننده دستگاه‌ها، تجهیزات، محیط نانوايي و همچنین مواد ضدعفونی کننده
● شناخت اصول ایمنی در محیط کار از قبیل ویژگی‌های کف، سقف و دیوارها
● چگونگی تمیز کردن‌ محیط کار در پایان روز
● آشنایی با نحوه استفاده از کپسول‌های آتش‌نشانی
● شناخت حوادث خطرساز در محیط نانوایی مانند آتش‌سوزی، برق گرفتگی و …
● شناخت اصول مرتبط با فوریت‌های پزشکی در مواقع وقوع حوادث
● شناسایی عوامل موثر در ایجاد محیط کار مناسب مانند نور، تهویه، چیدمان و مقدار فضای لازم برای کار

توانایی در تشخیص مواد اولیه مناسب برای تهیه نان با کیفیت
برای تشخیص آرد مناسب باید دانش‌ و مهارت‌های لازم به کارآموزان آموزش داده شود. این دانش‌‌ها به شرح زیر است:
● شناخت انواع مختلف آرد و گونه‌های گندم مورد استفاده در تهیه آرد
● آشنایی با اصول مناسب در تهیه خمیر مناسب نان تافتون
● شناخت رنگ، بو، اندازه ذرات و ناخالصی‌ها در آرد
● آشنایی کامل با برخی از خصوصیات فیزیکی آردها
● آشنایی با شرایط نگهداری آردها به منظور بهبود عملکرد پخت نان
● شناسایی اصول کلی نگهداری از آردها برای جلوگیری از کپک‌زدگی و افت کیفیت
● اندازه‌گیری رطوبت نسبی دمای محیط
● روش‌های چیدن کیسه‌های آرد
● آشنایی با اصول تشخیص کیفیت و کمیت مخمر صنعتی
● درک ارتباط بین مقدار مخمر مورد نیاز و نیز سردی و گرمی هوا یا ساعت‌های مختلف روز
● کسب دانش‌های لازم در خصوص مخمر ویژه نان تافتون
● روش‌های تشخیص مخمر با کیفیت و استاندارد
● شناخت افزودنی‌های مورد نیاز برای تولید خمیر نان تافتون به منظور افزایش کیفیت نان تولیدی

دانلود سوالات گروه صنایع غذایی

مهارت در تشخیص تجهیزات و ابزار مورد نیاز نانوایی
یک‌ نانوا باید با ابزار و تجهیزات ویژه نانوایی آشنایی کامل داشته باشد. برای این‌کار باید دانش و مهارت‌های لازم را داشته باشد. برخی از این دانش‌ها به شرح زیر است:
● شناخت ابزار و وسایل مورد نیاز نانوایی مانند وردنه، ناردونه، سیخ، شانه، کاردک، پیش سیخی
● شناخت تجهیزات ویژه نانوایی مانند میکسر، قپان، دستگاه تهویه، میز کار، مشعل،‌ میز خنک کننده نان و …
● یادگیری روش‌های کار با ابزار نانوایی با رعایت اصول کلی ارگونومی
● شناسایی تشخیص عیب‌های جزئی ماشین آلات و تجهیزات نانوایی

مهارت در تهیه خمیر ویژه نان تافتون
برای تهیه خمیر نان باید یک سری اصول و روش‌ها را فرا گرفت.‌ برای یادگیری این اصول در دوره آموزش نانوای نان تافتون، دانش‌ها و مهارت‌های لازم به کارآموزان یاد داده می‌شود. برخی از این‌ مهارت‌ها شامل موارد زیر است:
● شناسایی اصول کلی الک کردن
● روش‌های مخصوص جداسازی ناخالصی‌ها از آرد و هوا دهی به آن
● یادگیری روش اصول توزین و مخلوط کردن آرد
● روش‌های اضافه کردن خمیر مایه‌های صنعتی به خمیر نان
● آشنایی کامل با روش‌های اخلاط خمیر با انواع مایه خمیر
● آشنایی با روش‌های کنترل دمای خمیر، رطوبت و زمان تخمیر آن
● یادگیری روش های چانه‌گیری و فرم‌دهی به آن
● آشنایی با روش‌های پهن کردن و شانه زدن خمیر
● یادگیری تنظیم دمای تنور ویژه پخت نان تافتون
● مهارت در کنترل فرآیند پخت نان تافتون
● آشنایی با چگونگی خارج کردن نان تافتون از تنور

مهارت در سرد کردن نان پخته شده و بسته‌بندی آن
نانوایان باید بعد از پخت نان، ابتدا آن را سرد و خنک کرده سپس بسته‌بندی نمایند. دانش‌های لازم برای این‌ مرحله به شرح زیر است:
● آشنایی با روش‌های خنک کردن نان‌های پخته
● مهارت در قرار دادن نان بر روی میزهای خنک کننده
● شناخت انواع لفاف ویژه بسته‌بندی نان
● شناسایی اصول کلی روش‌های بسته‌بندی کردن نان توسط لفاف و گذاشتن آن‌ها در کارتن

جمع بندی
دوره نانوای نان تافتون یکی از دوره‌های آموزشی برگزار شده در مراکز فنی و حرفه‌ای است. علاقه‌مندان به شغل نانوایی نان تافتون می‌توانند در این دوره شرکت کرده و مهارت‌ها و شایستگی‌های لازم را برای این شغل به دست آورند. ما در این مقاله به بررسی این دوره، شرایط و نحوه ثبت‌ نام در آن پرداختیم. این دوره به مدت 70 ساعت شامل کلیه مباحث تئوری و عملی در زمینه پخت نان تافتون است. همان طور که گفته شد در این دوره کلیه آموزشات لازم در خصوص تهیه آرد با کیفیت و خمیر مناسب ویژه نان تافتون، فرآیند پخت نان، ابزار و تجهیزات مورد نیاز نانوایی به کارآموزان داده می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا