خلاصه
شواهد بهدستآمده تا به امروز حاکی از آن است که بخش قابلتوجهی از بیماران مبتلا به کووید -19 پیامدهای روانی نامطلوب و عوارض عصبی روانی را تجربه میکنند. ارزیابی اثر عفونت با سارس کو - 2 و بستری شدن به دنبال آن بر سلامت روانی، خواب و کیفیت زندگی در بازماندگان مبتلا به کووید -19 هدف اصلی این مطالعه بود. بیماران با استفاده از ابزارهای غربالگری استاندارد افسردگی و اضطراب (HADS)، اختلال استرس بعد از سانحه (IES-R) و کیفیت زندگی (EQ-5D-5L) 1 تا 2 ماه بعد از مرخص شدن از بیمارستان ارزیابی شدند. همچنین عوامل اجتماعی جمعیتی، بیماریهای همراه، شدت بیماری و نوع بستری شدن گردآوری شد.
علائم سلامت روان (افسردگی -19%، اضطراب -27%، استرس تروماتیک -39% ، بیخوابی -33%) در بین 143 بیمار شایع بود و در زنان بیشتر از مردان گزارش شد. سن، وضعیت سیگارکشیدن، بیماریهای همراه و شدت بیماری با وجود داشتن اختلالت خلقی و خواب و استرس ارتباط معنیداری نداشتند. نهایتاً کیفیت زندگی در بیمارانی که به ICU (0.0057 = p) یا بستری طولانیمدت در بیمارستان نیاز داشتند (0.001 > p) بدتر بود، اما تحتتأثیر عواملی مانند جنسیت و سایر نتایج اندازهگیری شده نبود. این نتایج نیاز به مداخله مناسب بهمنظور مدیریت صحیح عوارض فوری و پایدار سلامت روان را برجسته میکند.
2. مواد و روشها
1-2- طراحی مطالعه و جمعیت
این مطالعه یک مطالعه مقطعی است که در یک مرکز مرجع عالی بزرگ (بیمارستان وانجلیسموس) در آتن یونان انجام شد. جامعه موردمطالعه بیمارانی بودند که از کووید -19 جان سالم بدر برده بودند و به علت علائم عفونت با سارس - کو 2 که با تست پیسیآر تأیید شده بود بستری شده بودند و 1 تا 2 ماه بعد از مرخص شدن از بیمارستان در کلینیک سرپایی ارزیابی شدند. شرکتکنندگان در این مطالعه بعد از رضایت آگاهانه یک پرسشنامه را در اولین دیدار خود تکمیل کردند و این اجازه به آنها داده شد که در زمانی که مایل بودند نظرسنجی را به پایان برسانند. بیماران کمتر از 18 سال، فاقد ظرفیت یا دارای موانع زبانی از مطالعه حذف شدند. کمیته اخلاق تحقیقات بالینی بیمارستان اوانجلیسموس (شماره تأیید اخلاقی - AP 173/24- 4-2020) را به این مطالعه اعطا کرد.
2-2- پرسشنامه و مقیاسهای روانسنجی
پرسشنامه خودکفا در برگیرنده اطلاعات جمعیتشناختی، سابقه مصرف سیگار، وجود بیماریهای همراه و مقیاسهای روانسنجی برای بررسی ترس، اضطراب، افسردگی، بیخوابی، استرس تروماتیک (آسیبزا) و کیفیت زندگی بود. موارد گردآوری شده از پرونده بیماران شامل شدت بیماری، مدت و نوع بستری در بیمارستان به دلیل سارس - کو 2 بود.